Българският шампион Лудогорец ще играе в основната схема на втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа! В четвъртък вечер "орлите" победиха с резултат 2:1 като гост молдовския Петрокуб в мач-реванш от плейофите на стадион "Зимбру" в Кишинев и с общ резултат от 6:1 продължават напред. Капитанът на домакините Владимир Амбрес откри в 28-ата, но Спас Делев изравни в 75-ата минута, а малко след това удари и греда. Пълният обрат пък донесе Рик Джонатан с красив гол в последните секунди от добавеното време на двубоя. Молдовският шампион игра и с човек по-малко от 58-ата минута, когато за два жълти картона беше изгонен Виктор Мудрак

Снимки: Startphoto.bg
71 снимки

Разградчани срещнаха известни затруднения в хода на мача, но в нито един момент не изглеждаше, че класирането им напред е поставено под съмнение. Въпреки че изоставаха в резултата, възпитаниците на Захари Сираков показаха характер, а също по-голямата им класа и опит си проличаха за осъществяването на обрата. Така българският тим ще играе в дебютното издание на Лига Европа с нов формат. В него ще има 36 отбора, а разградчани ще играят с още осем противника, чиито имена ще разберат на жребия в Монако в петък, 30 август, от 14:00 часа наше време. Там те може да се изправят срещу отбори от ранга на Манчестър Юнайтед, Тотнъм Хотспър и Рома. За Лудогорец, който е безгрешен след временното назначение на Сираков, предстои домакинство на вицешампиона от миналия сезон в efbet Лига Черно море в неделя вечер.

Старши треньорът на Лудогорец – Захари Сираков, бе направил само една промяна, в сравнение с победата с 4:0 в първия мач, която бе свързана с включването от първата минута на халфа Агибу Камара на мястото на Квадво Дуа, който бе на пейката. Вратар бе Серджио Падт, а пред него в защита действаха Сон, Диниш Алмейда, Едвин Куртулуш и Аслак Фон Витри. В центъра на терена оперираха капитанът Якуб Пьотровски, Камара и Педро Нареси. Тройката в нападение бе оформена от Рик Джонатан, Руан Крус и Кайо Видал.

Снимки: Startphoto.bg
58 снимки


Първият добър шанс бе на сметката на Лудогорец в петата минута, когато капитанът Якуб Пьотровски изведе отлично Кайо Видал отдясно в наказателното поле зад гърба на Дан Пушкаш. Бразилското крило на „орлите“ реши да стреля веднага с десния крак от малък ъгъл, но прати топката над вратата.

Шест минути по-късно „орлите“ имаха нов шанс за попадение. Рик Джонатан поде отилчна контраатака по левия фланг, напредна в половината на Петрокуб и комбинира навътре с Видал, който пък технично с пета отигра за Руан Крус. Нападателят на българския шампион си нагласи топката на десния крак и отправи хубав удар малко пред дъгата на наказателното поле, но вратарят Силвиу Шмаленеа плонжира в долния си ляв ъгъл и изби в корнер.

В 13-ата минута отново разградчани бяха пред вратата на молдовците. Аслак Фон Витри центрира отдясно в наказателното поле, където защитата на домакините не успя да изчисти по най-добрия начин топката. Там за нея се пребори Якуб Пьотровски, който комбинира с Видал отдясно в пеналтерията и бразилецът шутира точно, но в ръцете на вратаря.

Петрокуб създаде първата си ситуация в 15-ата минута. Тогава капитанът Владимир Амброс получи топката на десния фланг и центрира към втора греда, където Дан Пушкаш беше забравен и имаше време да овладее кълбото и да стреля покрай Фан Витри, но от външната страна на мрежата на Серджио Падт.

Две минути след това домакините стигнаха до нов удар към вратата на Падт. Тогава Пушкаш получи отляво на наказателното поле и комбинира с Василе Жардан, който стреля хубаво по тревата пред пеналтерията, но на сантиметри от десния страничен стълб в аут.

Лудогорец направи най-сериозния пропуск до момента в 21-ата минута. Подаване на Теодор Лунгу малко пред наказателното поле на Петрокуб беше пресечено от Сон, след като двама играчи на домакините не се разбраха. Испанецът излезе сам срещу вратаря Смаленеа, но стражът успя да скъси дистанцията и блокира удара на Сон.

Петрокуб, обаче, поведе в резултата в 28-ата минута. Аслак Фон Витри сбърка фатално, след като подари топката на Михаил Лупан в опит да я върне назад. Халфът на домакините напредна към дъгата пред наказателното поле и намери отлично капитана Амброс отдясно в пеналтерята, който бе изпуснат, и прати топката в близкия ъгъл на вратата на Серджио Падт, въпреки опитите на играчите на българския шампион да изчистят топката от голлинията.

Молдовците се активизираха и имаха нов отличен шанс за гол пет минути преди почивката. Серджиу Платика центрира отлично отдясно в наказателното поле на Лудогорец, къзето неговият брат Михаил Платика се включи от втора позиция, бе изпуснат и стреля с глава, но на сантиметри от десния страничен стълб на вратата на Падт.

В 42-ата минута домакините отново сбъркаха при изнасянето на топката, като тя бе пресечена от Педро Нареси. След това тя достигна до Рик Джонатан, който шутира ниско с десния крак от дистанция и бе точен,  но Шмаленеа беше на мястото си и улови.

Лудогорец започна по-агресивно втората част и две минути след почивката Рик Джонатан „навърза“ двама играчи на Петрокуб отляво, влезе в наказателното поле и стреля към вратата, но ударът му бе отразен от Смаленеа.

В 49-ата минута молдовците за пореден път сбъркаха при изнасянето на топката, която бе пресечена от капитана Пьотровски. След това Камара напредна с нея и подаде надясно за Видал, който шутира точно пред границата на пеналтерията, но в ръцете на вратаря.

Три минути по-късно Йон Жордан бе намерен с дърго диагонално подаване на десния фланг, след което центрира на втора греда. Там Михаил Платика надскочи Един Куртулуш и стреля с глава, но покрай дясната греда на Падт в аут.

В 56-ата минута домакините организираха опасна контраатака, при която топката стигна до Пушкаш отляво, влезе в наказателното поле и стреля опасно, но Падт се намеси и боксира.

Още в следващата атака Петрокуб остана с човек по-малко. Агибу Камара взе топката от своята половина, превзе огромно пространство и след това комбинира с Рик Джонатан, който беше препънат в дъгата пред наказателното поле от Виктор Мудрак, който получи жълт картон за нарушението. След това централният защитник иронично изръкопляска на съдията и съответно за това свое действие бе изгонен с втори жълт картон от рефера Саша Стегеман в 57-ата минута. От прекия свободен удар пък Аслак Фон Витри стреля над вратата.

Малко след това Руан Секо стреля неточно и бе заменен от Спас Делев. На терена се появи още и Квадво Дуа на мястото на Кайо Видал.

В 69-ата минута Лудогорец остана на косъм от изравняването. Влезлият преди секунди Спас Делев напредна отдясно и изведе отлично Фон Витри в наказателното поле, който пък върна топката за тичащия на скорост Агибу Камара. Гвинейският халф нанесе силен удар от границата на пеналтрията, но се получи рикошет в Жардан и кълбото излезе в корнер. След неговото изпълнение играчите на Петрокуб изчистиха топката, но тя попадна на десния крак на Фон Витри, който стреля превъзходно от въздуха от над 30 метра, но вратарят Шмаленеа изби.

Натискът на „орлите“ даде резултата и те изравниха в 75-ата минута чрез Спас Делев., който сам си изработи попадението. В ситуацията защитникът Йон Борс допусна много груба грешка, като беше притиснат от Квадво Дуа и Делев, а последният му я отне точно на дъгата пред наказателното поле и останал сам срещу Смаленеа не сбърка за 1:1.

Пет минути преди края на редовното време Лудогорец пропусна да направи и пълен обрат, удряйки греда. Тодор Неделев центрира от ъглов удар, на близката греда топката бе отклонена от Думитру Демиан, а на задната пък Спас Делев нанесе мощен изстрел с десния крак от въздуха, който, обаче разтресе напречната греда на Петрокуб.

Лудогорец ознаменува класирането си за основната фаза на турнира Лига Европа с победа, след като осъществи пълен обрат в третата минута на добавеното време на срещата. Тогава Рик Джонатан вкара много красив гол. Бразилецът нанесе хубав параболичен удар от границата на наказателното поле и прати неспасяемо топката в горния ляв ъгъл на вратата на Смаленеа за крайното 1:2. 


FT  | ПЕТРОКУБ – ЛУДОГОРЕЦ  1:2  (0:4 в първия мач)  /  1:6 общ резултат

1:0 Владимир Амброс (к)

1:1 Спас Делев 75'

Червен картон: Виктор Мудрак (Петрокуб) 58'

Лига Европа, четвърти квалификационен кръг, втори мач

Главен съдия: Саша Стегеман, Германия

Стадион: „Зимбру“, Кишинев, Молдова


Стартови състави на двата отбора:

ПЕТРОКУБ (3-5-2): 1. Силвиу Смаленеа - 90. Йон Жардан, 4. Виктор Мудрак ч.к., 66. Йон Борш - 11. Серджиу Платика, 19. Михай Платика, 39. Теодор Лунгу, 30. Василе Жардан ж.к., 37. Дан Пушкаш ж.к. - 23. Михай Лупан, 9. Владимир Амброс (к) ж.к.

Резерви: 32. Думитру Ковали (вр), 31. Виктор Додон (вр), 6. Бубакар Диало, 94. Корнелиу Котогой, 8. Думитру Деман, 71. Думитру Бивол, 22. Марин Кърунту ж.к., 10. Константин Санду, 5. Нар Жилберт

Старши треньор: Андрей Мартин

ЛУДОГОРЕЦ (4-3-3): 1. Серджио Падт – 17. Сон, 4. Диниш Алмейда, 15. Едвин Куртулуш, 16. Аслак Фон Витри – 6. Якуб Пьотровски (к), 20. Агибу Камара ж.к., 30. Педро Нареси – 7. Рик Джонатан ⚽, 12. Руан Секо, 11. Кайо Видал

Резерви: 39. Хендрик Бонман (вр), 67. Дамян Христов (вр), 14. Дени Групер, 24. Оливие Вердон, 23. Дерой Дуарте, 90. Спас Делев ⚽, 8. Тодор Неделев, 18. Ивайло Чочев, 82. Иван Йорданов ж.к., 19. Георги Русев, 9. Квадво Дуа

Старши треньор: Захари Сираков