Българският шампион Лудогорец допусна неприятна домакинска загуба срещу белгийския Антверп с 1:2 в първа среща от тазгодишната фаза на Лига Европа. В 29-та минута имаше спорно положение, в което след удар на Кирил Десподов топката срещна първо крака, после ръката на бранителя на гостите Ричи Де Лает, но съдията сметна, че дузпа не трябва да се отсъди.

В началото на второто полувреме Ихинио Марин разби блокадата на Антверп в защита, откривайки резултата. Шестнадесет минути по-късно Мартин Хонгла обаче върна паритета за гостите. Пълният обрат беше осъществен в 70-та минута след гол на Лиор Рафаелов. 

64 снимки

Момчетата на Павел Върба започнаха силно, след като след удар на Алекс Сантана от границата на наказателното поле се стигна до корнер. Белгийските гости все пак успяха да се справят. 

В 7-та минута домакините отговориха с опасно положение, от своя страна. След грешка при разиграването на Каули Оливейра Лиор Рафаелов успя да овладее на границатата на наказателното поле и да стреля, но шутът беше безкрайно неточен. 

Две минути по-късно, след ъглов удар, централният защитник на гостите Дилан Батубинсика не успя да уцели от броени метри топката. Минута по-късно се стигна до още по-голям шанс. Симен Юклерод напредна по левия фланг и намери Кристиан Бенавенте на точката на дузпата, но ударът му някак премина над вратата на Пламен Илиев, за щастие на разградчани. 

В следващите минути стиловото противопоставяне се видя нагледно, като Лудогорец доминираха топката, но гостите създавах сериозни проблеми с добрата си преса. 

В 20-та минута дойде и второто сериозно положение в мача за гостите. След феноменален индивидуален пробив на Лиор Рафаелов през центъра на терена стрелецът отправи удар от движение от 20 метра, но топката мина съвсем близо до гредата на Пламен Илиев. 

Лудогорец Антверп Лига Европа

източник: Антон Узунов

Две минути по-късно Симен Юклерод отправи две феноменални центрирания за халфа Питър Геркенс, който веднъж беше развенчан от силна намеса на Илиев, а след това и не уцели вратата. Натискът на гостите обаче беше страховит. 

В 29-та минута Кирил Десподов избухна и с първата си силна изява, за да създаде и сериозно напрежение пред вратата на Антверп. След пробив на българското крило той стреля, но след рикошет в крака на защитник кълбото срещна ръката на Ричи Де Лает, но съдийте решиха, че играта с ръка нямаше как да бъде предотвратена и подминаха положението. 

В 35-та минута гостите също допуснаха сериозна грешка при изнасянето на топката. Тя попадна в краката на Ихинио Марин, който обаче няма подкрепа и стреля силно, но малко неточно над вратата на Жан Бутес. Три минути по-късно Десподов беше намерен на точката на дузпата, но ударът му с глава премина доста високо над вратата на Илиев. 

Две минути след началото на второто полувреме, сякаш от нищо, Лудогорец взе скъпоценен аванс. След бързо разиграване през центъра топката попадна в Ихинио Марин, който с чудесен удар от дистанция разстреля Жан Бутес за 1:0. 

Минута по-късно Каули Оливейра се обърна добре в наказателното поле и с плътен удар стреля малко в страни от вратата на Пламен Илиев. В 60-та минута Каули повтори упражнението, но ударът му беше твърде неточен този път. 

В 63-та минута все пак гостите успяха да възвърнат паритета. След хубаво центриране на Симен Юклерод Мартин Хонгла изпревари бранител на "орлите" на първа греда и след чудесен удар с глава не остави шансове на Пламен Илиев за 1:1. 

В 67-та минута резервата Нана Ампума опита късмета си от около 20 метра, но изстрелът профуча встрани. Натискът продължи, а гостите изпълниха 4 ъглови удари в рамките на няколко минути, които обаче не доведоха до ново попадение. 

В 70-та минута Антверп успя да достигне до пълен обрат след изключително нелепа грешка на Алекс Сантана. Халфът опита да върне топката към Пламен Илиев, но пасът беше безкрайно къс и звездата на гостите Лиор Рафаелов наказа тази неточност за 2:1. 

В 80-та минута гостите имаха три поредни чудесни възможности за трети гол. Първо Нана Ампума излезе сам срещу Пламен Илиев, но стража изби в корнер. След ъгловия удар Коджи Миоши намери топката по отличен начи от воле, но българският страж отново беше над всички. Няколко секунди по-късно пък Геркенс нацели гредата с глава. 

До края на срещата не се стигна до нови сериозни голови положения и така българския отбор трябваше да се примири със загуба в дебютния си мач от груповата фаза на тазгодишното издание на турнира. 

Лудогорец - Антверп 1:2

1:0 - Ихинио Марин (47)

1:1 - Мартин Хонгла (63)

1:2 - Лиор Рафаелов (70)

Ето и съставите на двата тима:

Лудогорец: Илиев, Сисиньо, Вердон, Терзиев, Недялков, Баджи, Сантана, Янков, Каули Оливейра, Марин, Десподов;

Антверп: Бутес, Батубинсика, Гелин, Де Лает, Юклерод, Хогла, Харун, Геркенс, Миоши, Рафаелов, Бенавенте