Кирил Десподов спечели класацията „Топспринт“ на „Мач Телеграф“ за сезон 2021/22. Звездата на Лудогорец събра 750 точки, като изпревари капитаните на Локо Пд Димитър Илиев и на Ботев Пд Тодор Неделев. Националът става третият футболист на разградчани, който печели трофея след Марселиньо (2016, 2017) и Клаудиу Кешерю (2018). Ден след прибирането на Лудогорец от лагера в Австрия Десподов посети редакцията на „Мач Телеграф“, като получи своя приз, след което даде интервю.


- Киро, честита награда! В предварителния ни разговор ти каза, че вече си правиш кът в твоя дом с всички спечелени награди. Къде ще поставиш трофея на „Мач Телеграф“ за победител в класацията „Топспринт“?

- Много съм щастлив. Първо искам да благодаря на всички хора, които са гласували за мен. За мен е голямо уважение и чест да спечеля тази награда. Тя ме мотивира да продължавам да работя. Да продължавам да печеля както отборни, така и индивидуални награди. Иначе да, правя си кът в моята къща с всички спечелени награди, като се надявам да го напълня още (усмихва се).

- 2022 г. започна отлично за теб, като през януари получи приза за „Футболист на България“ за 2021 г., а през април стана и шампион с отбора на Лудогорец. Коя обаче е най-голямата ти мечта, която искаш да изпълниш?

- Мечтата ми е една и още не съм я изпълнил. А именно да играя в Шампионската лига. Сигурен съм, че щя е изпълним. Въпросът е колко го искаме като отбор и колко сме готови да дадем за тази цел. Защото не е само моя цел и мечта, а на 100% от футболистите, треньорите, а и всички в клуба.

- Лятната ви подготовка свърши и вече сте фокусирани върху началото на квалификациите за Шампионската лига. Подготвен ли е отборът според теб?

- Мисля, че отборът е подготвен много добре. Аз не успях да тренирам с момчетата, но това, което видях отвън, защото гледах тренировките, според мен е подготвен добре и физически, и игрово. Мисля, че имаме голям шанс да направим невероятни мачове в Европа.

- Какво знаете за вашия следващ съперник Сутиеска. Възможно ли е подценяване с оглед на това, че черногорците бяха един от най-леките съперници.

- Факт е, че имаше доста по-тежки варианти. Дано не се подценят нещата. Всеки един отбор може да те изненада. Ако гледаме кой е по-голям клуб измежду Лудогорец и Сутиеска, няма база за сравнение. Но задължително трябва да подходим с нужното уважение. Важно е да решим нещата още в първия мач, за да няма притеснение и колебания за реванша.

- В какво състояние си здравословно? Треньорът Анте Шимунджа заяви, че все още не си тренирал с отбора, а срещата със Сутиеска чука на вратата?

- Това е така. Не съм тренирал със съотборниците около 7 дни. Надявам се утре (б.а. - днес) да започна да тренирам с отбора. Треньорът ще реши дали ще разчита на мен в първия мач. Все пак той е човекът, който решава и се съобразяваме с неговите планове. Мога да кажа, че съм добре. Да ти кажа честно, не съм изпуснал нищо, както знаете имахме мачове с националния отбор, реално само 4 дни почивах. По време на лагера в Австрия съм тренирал по два пъти на ден. Чувствам се добре в момента.

Антон Узунов
18 снимки

- А възстанови ли се след случилото се в Грузия, при която двата автобуса на националния отбор се удариха и Тодор Неделев пострада тежко, след което бе опериран по спешност?

- Какво значи да се възстановиш... Понякога се сещам за случилото се, остава в главата ти, няма как. Не можеш да го изтриеш... Не ми се беше случвало подобно нещо. Но явно е трябвало да премина и през това нещо. Не само аз, ами и целият отбор, всички покрай Тошко, а и самият той. Беше много лошо нещо. Не беше приятна гледката. Много лош късмет.

- Фактори от БФС обаче видяха доброто в лошото, като заявиха, че това ще сплоти колектива, което видяхме на мача с Грузия, в който не се дадохме на домакините, правейки 0:0.

- Респект към момчетата, които играха в Тбилиси. Не е лесно да излезеш на терена след такава ситуация. Аз мислех, че няма да има мач. Виждах в очите на моите съотборници, повечето от които са млади момчета, притеснение. Имаше мълчание, можеше да стане много голяма трагедия. Респект, пак казвам, за тези, които играха. Биха се мъжки пред 50 000, грузинците видяха, че няма как да им дадем мача. На домакините не им пукаше, имам предвид, че нямаше как да отложат мача. Бяха си продали стадиона, трябваше да играем. Беше време за мъже.

- Чувал ли си се с Тодор Неделев след случилото се и последвалата операция? Не е тайна, че вие сте доста близки.

- Два пъти съм се чувал и писал с него. Не го притеснявам, защото знам, че не трябва да си рови в телефона и да гледат телевизия. Не съм го питал за ситуацията. Само го попитах: „Помниш ли кой седеше до теб?“. Той ми каза: „Не помня нищо. Само знам, че ние стоим най-отзад винаги. През една седалка“. Той стои отляво, а аз в средата. Радвам се, че е жив и здрав. Надявам се Тошко да се върне възможно най-скоро на терена. Бързо възстановяване му пожелавам.

Антон Узунов
24 снимки

- Тоест ти ще бъдеш щастлив, когато се изправиш срещу него на терена.

- Абсолютно. Всичко да минава по-скоро и той да е окей, да започне да тренира отново. Нека сега е със семейството и да е спокоен.

- Да се върнем на първенството. Сякаш през сезон 2022/23 Лудогорец няма да има само един конкурент за титлата, както беше в предходните кампании. Какво е твоето мнение?

- Ще бъде супер, ако е така. Аз лично искам да има 6-7 отбора в битката, да не се знае кой ще е шампион до последно. Така ще се вдигне конкуренцията, интересът, гледаемостта. ЦСКА и Левски ще са ни основните конкуренти за титлата. Левски се представят много добре. ЦСКА не знам в какво точно състояние са. В контролите имат и добри, и лоши резултати. Гледат се обаче официалните мачове. Важното е как ще сме ние, пък нека конкуренция да има.