Бившият наставник на Левски и Лудогорец Стойчо Стоев даде интервю за предаваното "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Той говори за състоянието на клубния футбол у нас, за предстоящия сблъсък на Лудогорец с Ференцварош, за мачовете на българския национален отбор по пътя към Евро 2020, както и за последните случки в БФС.

„Следя първенството. Голяма интрига не бих казал, че има. Лудогорец е по-напред от другите преследвачи, все още е трудно за другите отбори. В даден мач може да успееш да вземеш добър резултат, но не и в дългосрочен план. Трябва да имаш качествен състав от футболисти. На вяска една позиция да имаш футболист. Трябва да имаш пари, а, ако ги имаш трябва да ги влагаш в такива футболисти, естествено, че и бюджетите се разрастват. Естествено има и някаква възвращаемост. В България обаче няма такава такава възвращаемост. Основно у нас става с продажба на даден футболист или в участие в Шампионската Лига или Лига Европа. Стремежът на повечето клубове е с по-малки средства. Затова Лудогорец е труден за преодоляване като цяло“.

„Нямам представа какво значи близо. Един треньор трябва да е близко и далеч. Трябва да има комуникация. Най-важното за Лудогорец е да се класира в Лига Европа. Изживял съм го този път. Едно некласиране води до сериозно напрежение. Има спокойствие и увереност като се класират. Особено като се представяш добре в Европа. После идваш в България и имаш достатъчно футболисти, които да ротираш и успяваш“.

„Сега имат един тежък мач с Ференцварош. Пределно им е ясно, че ако играят за хикс ще берат ядове. Ференцварош са отбор, който няма да излезе в Разград да търсят победата веднага. Ще търсят своите шансове. Ще е важно да не допуснат гол и, ако могат, да излъжат Лудогорец“.

„Има мачове, в които може да направиш равен или загуба, а после в друг мач да изглеждаш по-добре. Ще дойде и системата при нас. Има много енща, които не ми харесват. Много се забавя времетраенето, отборите излизат от ритъм, губи се динамиката. Излишни разправии, гледания. Мачът се опорочава и за двата отбора“.

„След като мачът не е започнал, имаме шанс- Първо трябва да преодолеем Унгария. Не са по-добри от нас. Но това не бива да ни води в една голяма еуфория. Имахме късмет със жребия. Самия треньор си има визия, визия за начин на работа, как да противодейства. Защитаваме се добре, използваме празните пространства и атакуваме. Имаме бързи футболисти. Това е облика на българския футбол последните години. Може би е добре, че не се стремим да се надиграваме. И феновете го знаят, че футболът ни не е на много високо ниво. Феновете искат да виждат един национален отбор, който се раздава, да играе добър футбол. Трябва да радва хората“.

„Ясно е, че става сложно, ако се класираме на Европейското, имаме сериозни противници. Първо обаче да прескочим препядствията до там“.

„Трудно е да се прецени, виждаме, че не се поулчиха нещата, които бяха при предишното ръководство. Донякъде обвиненията няма как да вилият на тях, говоря спортно-технически. БФС е институция, която ръководи българското първенство. Да праразпределя парите спрямо нуждите на отборите, да им дава една добра възможност за тренировки, където да се представят по-добре. В тая връзка новият президент, който е някой свързан с футбола – финансово независим, като няма кой да му влияе, за да взима уверени решения. В Изпълкома не трябва да има хора от клубовете, това за мен е пълен абсурд. И там трябва да са финансово независими хора, които да работят като филантропи, а не да събират средства за себе си, а да се стремят да оправят българския футбол. Трябва да има разбиращи и занимаващи се хора с тази материя. Трябва да е компилиация от мениджър и човек, разбиращ от тази материя и естествено финансово независим“.

Цялото интервю със Стойчо Стоев можете да видите във видеото.