След като стана ясно, че българският представител в новата кампания на Шампионската лига - Лудогорец ще се изправи срещу Будучност от Черна гора в първия квалификационен кръг, сега УЕФА разкри не само датата и часа на двубоя, но и рефера, който ще ръководи балканския сблъсък в Подгорица.

От европейската централа в Нион повериха мача на унгареца Ференц Карако. Той е роден през 1983 година и въпреки че е на 37 години, има едва 24 срещи на международно ниво. Въпреки скромния си опит, Карако има доста твърд характер що се отнася до чистата игра. В тези 24 двубоя той е показал цели 12 червени картона, като 8 от тях са за домакинския отбор. Интересно за отбелязване е, че всеки един от тях е бил директен. Що се касае до жълтите картони, тук има равнопоставеност - 46 на 47 за гостите.

Отсъдените дузпи са 7:3 за домакините, извършените нарушения са 38 на 63.

Нарядите на Карако до момента са били предимно в квалификации за европейски младежки първенства и такива за юноши. В европейските клубни турнири за мъже е получавал доверието на началниците си 4 пъти - 2016/2017 година в първия квалификационен кръг на Лига Европа, противопоставящ Клифтънвил и Диферданж от Люксембург, където показва 10 жълти картона и един червен за крайното 2:0 в полза на северноирландския отбор.

Вторият случай датира от следващата кампания - Широки Бриег от Босна и Херцеговина срещу Ордабаси Шимкент от Казахстан в първия квалификационен кръг на ЛЕ. Тогава зрителите стават свидетели само на 3 жълти картона и един наказателен удар при крайното 2:0 за босненците.

2018/2019 унгарецът декорира нови 4 пъти футболисти в мач от европейските клубни турнири при победата на Астана с 1:0 над Сутиеска от Черна гора в първия квалификационен кръг на Лига Европа. В тази среща отново отсъжда и наказателен удар.

Последният му опит на такова високо ниво е от изминаващия все още сезон 2019/2020 във втория по големина европейски клубен турнир. Отново в първия квалификационен кръг Карако е принуден да покаже жълтия цвят на картона спрямо футболистите на терена цели 6 пъти, а червения - два пъти. Отделно от това отново свири и дузпа.