Шампионът на България Лудогорец започва участието си в Лига Европа в четвъртък с домакинство на белгийския Антверп. Добре познатият в България тим, който през седмицата овладя проблемите си с положителните за коронавирус играчи, е ръководен от хърватина Иван Леко. Специално за „Мач Телеграф“ някогашният халф на "Хайдук" Сплит сподели очакванията си за сблъсъка с „орлите“ и разказа за интересните връзки на България с неговата кариера.

-Г-н Леко, какви са вашите очаквания от гостуването в Разград на българския шампион Лудогорец?

- Моята философия винаги е била да мисля първо за следващия мач. Предстои ни гостуване на Зулте Варегем (б.а. вчера) и сега фокуса ни е насочен върху тази среща, след което ще се съсредоточим върху Лудогорец. Имам обаче достатъчно наблюдения върху играта на вашия отбор. Знам, че ни очаква сблъсък срещу един добър и опитен тим, който доминира в последните години в българския футбол, така че трябва да се отнесем към него с респект.

- Бихте ли отличили някой играч на Лудогорец?

- Във всеки един отбор има играчи, които правят разликата. В случая с Лудогорец за мен това са нападателите. Като цяло обаче българският отбор е много добре организиран, компактен, което прави впечатление. Определено ще бъде сериозно изпитание за нас.

- Споменахте, че опита е на страната на Лудогорец. Вие обаче също имате играчи с немалко мачове зад гърба си като Лиор Рафаелов и наказания за този мач Диомерси Мбокани.

- Така е, но на фона на Лудогорец и Тотнъм изглеждаме като новаци в Европа. Започваме груповата фаза от позицията на аутсайдери, но от друга страна това може да ни мотивира да покажем най-доброто от себе си и да постигнем добри резултати. Изпитваме необходимото уважение към всеки съперник.

- Антверп е популярен в България сред феновете на ЦСКА, тъй като през 1989 г. елиминира Левски след обрат от 1:3 до 4:3 в добавеното време на реванша. Запознат ли сте с този факт?

- Не знаех за тази среща. Драго ми е да чуя, че отборът ни е харесван в България, но в крайна сметка това са любопитни детайли около мача и нищо повече. Всичко ще се реши на терена, където са 11 срещу 11, а останалото спомага за създаването на атмосфера преди срещата.

- В белгийското първенство вече има немалко български играчи – Димитър Велковски в Серкъл Брюж, Кристиян Малинов в Льовен, Иван Горанов в Шарлероа. Какво е мнението ви за тях и нашия футбол като цяло?

- Доколкото съм имал възможност да ги наблюдавам става въпрос за качествени играчи, за което говори факта, че се състезават в Белгия. Иначе естествено свързвам името на България с Христо Стоичков, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Йордан Лечков и целия ви отбор, достигнал полуфинал на Мондиал’94. На Балканите като цяло се раждат много талантливи футболисти и вие не сте изключение.

- Когато бяхте помощник на Игор Тудор в ПАОК имахте възможност да работите с още едно голямо име в българския футбол – Димитър Бербатов. Какво може да кажете за работата си с него?

- Мога да кажа, че е играч от световна класа. Престоят му в Тотнъм и Манчестър Юнайтед говори достатъчно. Радвам се, че макар и за кратко имахме възможността да работим заедно.

- Като футболист на Хайдук Сплит участвате в мачовете с Левски през 1999 г., когато отборът ви е елиминиран след 0:0 в Сплит и 0:3 в София. Какви са спомените ви от тези сблъсъци?

- Много лоши. Реваншът се разви по възможно най-неприятния начин за нас и ако трябва да бъда честен Левски ни разби. Направо ни помете. Те обаче имаха силен отбор, а треньор им бе Люпко Петрович, който е един отличен специалист. Тези мачове обаче бяха отдавна и предпочитам да не се сещам за тях.

- Като треньор на Брюж печелите титла и Суперкупа през 2018 г., но напускате заради разследването ви във връзка с корупционния скандал в белгийския футбол. Казвали сте, че тази тема ви е болна, тъй като ако някой напише името ви в Гугъл, първите резултати, които излизат са свързани с този случай. Как изобщо се стигна до завръщането ви в Белгия начело на Антверп?

- Наистина, не бих желал да се връщам на този случай. Освен споменатите от вас успехи с Брюж имах успешен престой в "Сейнт Труйден" и ръководството на Антверп просто е преценило, че аз съм точният човек за този клуб. Те повярваха в моите способности и искам да им се отплатя с добри резултати.

- Спечелихте Купата на Белгия, което е първи трофей за клуба от 28 години насам, след като победихте на финала бившия си отбор Брюж. Колко специален бе този мач за вас?

-Ще излъжа ако кажа, че не е имало по-специално усещане преди срещата, но в края на краищата това е важен мач като всеки друг. Най-важното бе, че Лиор Рафаелов вкара победния гол и така доставихме радост на нашите фенове.