Шампионът на България – Лудогорец, допусна поражение с 1:2 от хърватския първенец Динамо Загреб в първи мач между двата отбора от третия квалификационен кръг за груповата фаза на Шампионска лига. Двата отбора изиграха изключително скоростна среща, макар да се намират в началните етапи от сезона, но два гола в рамките на три минути през първата част спомогнаха на „модрите“ да запишат успех при визитата си на „Хювефарма Арена“. Дино Перич откри резултата в шестата минута, а по-малко от 180 секунди по-късно Серджио Падт си вкара автогол за 2:0 за Динамо Загреб.

И макар шокът за „зелените“ да беше много сериозен след двата бързи гола, то в 21-ата Бърнард Текпетей се разписа от трудна ситуация и намали пасива на родния шампион. След това Лудогорец заигра далеч по-уверено с топката, докато хърватите разчитаха на контраатаки, които бяха лимитирани до минимум. На няколко пъти стражът на „модрите“ Доминик Ливакович правеше солидни спасявания, а в десетата минута реферът Джунейт Чакър стана обект на сериозна тема на разговор. Тогава Димо Перич задържа с дясната си ръка откъсващия се сам срещу Ливакович – Пиерос Сотириу, но реферът от Турция не отсъди нищо в тази ситуация, макар да трябваше бранителят на гостите да бъде изгонен от терена.

Лудогорец - Динамо Загреб

източник: sofascore.com

През втората част кипърският нападател на разградчани нацели напречната греда на Динамо, но натискът на Лудогорец в крайна сметка не успя да се материализира във втори гол в тяхната сметка през втората част. Лудогорец завърши мача с 15 удара, 4, от които точни, докато Динамо имаше 8, като два от тях бяха точни и голови в случая.

Ответната среща в Загреб на „Максимир“ е следващия вторник – 9-и август.

Отзивите след мача:

Десподов: Има оптимизъм, Динамо не са непреодолими

Шимунджа: Заслужавахме поне равенство срещу Динамо Загреб


Антон Узунов
100 снимки


От първата минута в Разград започва юношата на "орлите" Иван Йорданов, който заема едно от трите места на Анте Шимунджа в средата на терена. Там той ще си партнира с Якуб Пьотровски и Каули Оливейра, а звездата - Кирил Десподов, остава на резервната скамейка от първата минута.

На трибуните в Разград е бившият национален селекционер и бивш наставник на Лудогорец - Ивайло Петев. Във втората минута Лудогорец стигна до отличен шанс за гол. Каули Оливейра беше изведен със страхотен пас вдясно на наказателното поле на Загреб и върна назад за Сотириу. Кипърецът отправи удар с десния крак, но Расмус Лауритсен с тяло спря топката и я прати в корнер. След ъгловия удар разградчани отново имаха шанс чрез Сотириу, но този път кипърският таран стреля встрани от вратата на Ливакович.

LAP.bg
27 снимки

В шестата минута, при първия си шанс в срещата, Дино Перич откри резултата за "модрите". Динамо имаше статично положение, а топката стигна до Димо Перич, който си я вдигна с глава и стреля от воле с левия крак, давайки превес на хърватите - 0:1.

Три след това Динамо вкара втори гол във вратата на разградчани. Сисиньо беше подминат отляво от  Мислав Оршич, който даде много остър пас в наказателното поле на "орлите". Падт опита да пресече топката, но с левия си крак я прати във вратата си за втори път - 0:2.

Веднага след това Димо Перич задържа с дясната си ръка откъсващия се Пиерос Сотириу, но реферът Джунейт Чакър не отсъди нарушение, макар кипърецът да оставаше "очи в очи" с Ливакович, но и ВАР не се намеси.

Импулсът след двата гола от Динамо дадоха нужния импулс в играчите на Анте Чачич, а в 15-ата Йосим Дърмич остана сам срещу Падт отдясно по нападението на хърватския първенец. Той стреля по диагонала, но нидерландецът спаси с тяло. В 22-ата минута Лудогорец върна един гол в срещата. Бърнард Текпетей поле вляво на наказателното поле и шутира изключително силно по диагонала с левия крак. Топката мина между дясната греда и тялото на Ливакович за 1:2.

След 30 минути игра "орлите" стигнаха до чудесен шанс за изравнителен гол. Сисиньо даде успореден пас, а Рик Джонатан увлече двама бранители на хърватите, което ги обърка и топката стигна до Каули Оливейра. Бразилецът шутира много силно с левия крак, но прати топката над напречната греда - аут.

Лудогорец набра игрова инерция, а секунди след това Якуб Пьотровски шутира от дистанция, но прекалено слабо, за да затрудни вратаря на гостите от Загреб. Секунди след това и Текпетей опита мощен шут от разстояние с левия крак, но неточно. "Орлите" заиграха изключително "високо" разположени по терена в Разград, което им спомагаше да открадват топката още в ранните зародиши в опитите на Динамо за осъществяване на нападение.

В добавеното време на първата част Рик Джонатан показа изключителна техника вляво по нападението и "обърна" с тяло Оршич. Нахлу в наказателното поле, търсейки Сотириу с пас по земя, но кипърецът беше блокиран от  Лауритсен, след което топката отиде в ъглов удар.

На почивката Анте Шимунджа трябваше да направи принудителна смяна. В хода на първата част болка усети Серджио Падт и вратарят напусна, а на негово място влезе хърватинът Симон Слуга. Още една промяна беше извършена в отбора на "орлите", като Доминик Янков замени Каули Оливейра. В 47-ата минута българският шампион стигна до нов, добър шанс за втори гол. Рик Джонатан шутира силно с десния крак. Топката се отби в гредата, след което в гърба на Ливакович, но се "разходи" по голлинията, за да може хърватският страж на Динамо Загреб да я укроти в обятията си.

В 55-ата Антон Недялков се спусна по левия фланг и върна отново по земя за Рик. Бразилецът шутира мощно с левия крак, но над напречната греда на Доминик Ливакович. Левият краен бранител на Динамо - Любичич, игра добре в отвеното нападение и стреля силно, но встрани от вратата на Симон Слуга.

Антон Узунов
66 снимки

В 67-ата минута родният шампион стигна до пореден шанс за гол. Бърнард Текпетей се справи с лекота вдясно с левия бранител на Динамо Загреб и достави остър пас за Сотириу. Той стреля от дузпата, но Ливакович направи страхотно спасяване. След корнера Пиерос Сотириу стреля с глава, топката се отби и в глава на бранителя Лауритсен, след което "кацна" върху напречната греда на "модрите".

В 72-ата минута влезлият като резерва преди секунди - Лука Менало, обстрелва българската врата, след като беше "забравен" вдясно, но той шутира встрани. Минута преди края на редовното време Игор Тиаго шутира много силно след обръщане с десния крак, но топката профуча изключително близо край левия страничен стълб на Ливакович.

До края на срещата контролът на играта беше изцяло за "орлите", но в крайна сметка втори гол във вратата на шампиона на Хърватия не падна.

FT / ЛУДОГОРЕЦ - ДИНАМО ЗАГРЕБ 1:2

0:1 Дино Перич (6)

0:2 Серджио Падт (9-автогол)

1:2 Бърнард Текпетей (22)

Рефер: Джунейт Чакър (Турция)

Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)

Стартови състави:

Лудогорец:  1. Серджио Падт (46' - 12. Симон Слуга), 4. Сисиньо, 32. Игор Пластун, 24. Оливие Вердон 🟡, 3. Антон Недялков - к, 82. Иван Йорданов, 6. Якуб Пьотровски, 95. Каули Оливейра (46' -  64. Доминик Янков), 37. Бърнард Текпетей 🟡 (73' - 11. Кирил Десподов 🟡) , 19. Пиерос Сотириу (79' - 9. Игор Тиаго), 73. Рик Джонатан (79' - 90. Спас Делев)

Резерви: 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Групер, 21. Жан Карничник, 

Треньор: Анте Шимунджа

Динамо Загреб: 40. Доминик Ливакович, 13. Стефан Ристовски, 6. Расмус Лауритсен, 55. Дино Перич, 14. Роберт Любичич, 10. Мартин Батурина (86' - 4. Бошко Шутало), 27. Йосип Мишич 🟡, 5. Ариан Адеми - к, 7. Лука Иванушец (46' - 77. Дарио Шпикич), 18. Йосип Дрмич (60' - 9. Бруно Петкович), 99. Мислав Оршич (71' - 70. Лука Менало)

Резерви: 1. Даниел Загорац, 33. Иван Невистич, 2. Садех Мохарами, 3. Даниел Штефул, 12. Петар Бочкай, 20. Антонио Марин, 24. Марко Толич, 66. Емир Дилавер, 

Треньор: Анте Чачич

 

Новините преди мача:

Чачич: В Разград ще играем сякаш няма да има втори мач

Шимунджа: Искам играчите да се жертват за успеха срещу Динамо Загреб

Терзиев: Винаги има напрежение преди такива мачове

Пълен стадион чака Лудогорец и хърватския шампион