По груби сметки, без да задълбаваме, се набива на очи, че сумата, която инвестира Лудогорец за нови попълнения през лятото, е рекордна за България. До този момент селекцията на "орлите" се равнява на четири милиона евро и по всяка вероятност ще набъбне. Не е тайна, че българският шампион иска да се подсили на още няколко поста. 

- Мавис Чибота - 1.1 милиона евро

- Дан Битон - 1.250 милиона евро

- Джордан Икоко - 1 милион евро

- Жоржиньо - 700-800 хиляди евро

Какво прави най-силно впечатление? Лудогорец си е взел поука и е твърдо решен да изчисти слабостите в отбора. В последно време се забелязваше сериозно отстъпление в представянето на разградчани в Първа лига. Като израстване тимът започна да изостава от клуба. Инвестициите в материалната база, стадиона, комфорта на футболистите от представителния тим и детско-юношеската школа не спираха, но въпреки това Лудогорец изигра най-слабия си сезон откакто влезе в групата на майсторите.

И въпреки че заслужено грабна титлата, предвид по-добрите показатели в преките сблъсъци с конкурентите, не бе на познатото високо ниво, което футболният запалянко е свикнал да наблюдава.   

Ръководството на "зелените" направи остър завой в селекционната политика, в сравнение с последните две години. Избяга от неблагоразумната практика да се сменят едни резерви с други. 

Този път новите попълнения със сигурност са привлечени с една единствена цел - да влязат в конкуренция за титулярните места. Комфортът на част от досегашните футболисти ще бъде нарушен, тъй като предвид обстоятелствата няма как да се чувстват сигурни за мястото си на терена. Досега не беше така, тъй като имаше незаменими играчи. Просто "орлите" не разполагаха с техни заместници. 

Привличането на Чибота, Битон, Жоржиньо и Икоко е сериозна инвестиция в бъдещето. Лудогорец имаше нужда точно от такива играчи. 
Футболисти на по 23-24 години, които са гладни за победи. Такива, които се борят със зъби и нокти за постигане на високи резултати, а не да приемат успеха за даденост. Да излизат мотивирани във всеки един двубой и да придават острота и агресия.

Разбира се, допълвани от качествени, опитни и доказани футболисти като Козмин Моци, Светослав Дяков, Марселиньо, Вандерсон, Клаудио Кешерю, Лукоки и Якуб Шверчок. 

Стойчо Стоев трябва да знае, че съществува вероятност да се сблъска с недоволството на даден футболист, който мрънка, че не играе достатъчно, но предвид очертаващата се сериозна конкуренция, това е напълно нормално. В цял свят е така. Футболисти с качества и самочувствие няма как да не изявяват претенции, но като излязат на терена се раздават, тъй като добре разбират, че им пари под краката. Ако някой не е на ниво, идва ред на следващия. 

Най-важното е, че ръководството на българския шампион продължава да залага на добре изпитаната през годините политика, която им носи успех. Приходите, които Лудогорец получава от Европа, се инвестират обратно в клуба. Решение, което не е лесно, но е правилно. Така прави всеки нормален клуб в Европа, който има желание да се развива. 

Въпреки ударната селекция, Лудогорец ще срещне и трудности, тъй като мачовете в Европа чукат на вратата. Времето за корекции и сработване на отбора е твърде малко.