В Деня на труда - 1 май, футболисти на Лудогорец се включиха в засаждането на цветя, зеленчуци и подправки в двора на Основно училище "Иван Сергеевич Тургенев" в Разград. Проявата сложи началото на доброволческа кампания за изграждане на интерактивно капанско село в учебното заведение, съобщиха от училищното ръководство.

Акцията стартира след организирания от директора на училището Милена Орешкова обществен форум на тема "Училището-възпитание в традиции и ценности", който популяризира оригиналният проект и насочи вниманието на обществеността.

В двора на учебното заведение се събраха родители, ученици и учители въоръжени с мотики, садилки, тесли, лопати и други оръдия на труда. Основната задача днес беше да се обработи земята, за да се обособят две градини - зеленчукова и цветна. В работата се включиха и футболистите от ПФК Лудогорец Светослав Дяков, Димо Бакалов и Пламен Илиев, заедно с техните семейства. Водени от изпълнителния директор на клуба Ангел Петричев, който е председател на Общественият съвет на училището, те участваха в засаждането на цветя, зеленчуци и подправки. Атракция си останаха козичките, придаващи автентично настроение на всички доброволци. Със задоволство децата установиха, че освен да ритат добре, футболистите се справят успешно и с мотиката.

Освен родителите, които донесоха разсад, дарител на кампанията беше и Божинел Христов - управител на озеленителен център "Агроспектър`2000" ООД и общински съветник, посочват от учебното заведение.

Като част от проекта в двора на училището предстои изграждането на работилници, ферма, зеленчукова градина и кътове за детски събори, забавления и игри. Проектът цели съхранение на традиции, обичаи и ритуали при обучението и възпитанието на учениците, изграждане на знания и умения, на среда, която да сближава децата с националните ценности и добродетели и придобиване на творчески умения чрез забавления и игри, екипност и общност.

Идеята е кампанията да продължи със следващи инициативи за изграждане на доброволчески нагласи в общността и обособяване на селището, неговото оборудване и популяризиране чрез дарителски акции за събиране на запазени автентични оръдия на бита и труда, мебели, носии и други необходими материали, допълват от училищната управа.