Броени часове остават до края на редовния сезон в Първа лига. Славия и Пирин затварят 26-ия кръг от първенството, но вече първата шестица е напълно оформена. Втората осмица предстои да бъде доуточнена, но всички двубои в плейофната фаза ще станат ясни днес.

Иначе не можем да не отбележим случилото се до момента в последния кръг от шампионата. Интригата е максимално запазена и шампионът на България на практика ще се реши в плейофите. 

Атмосферата все още е нажежена, макар и Вечното дерби да отличи ЦСКА за победител в неделния ден. Двубоят бе оспорван, но най-вече заради лошото време и прогизналия терен. Макар дъждът да опропасти донякъде зрелищната игра, в крайна сметка трите точки намериха своя притежател и това бе отборът на "червените". Успехът бе от огромно значение за тима на Стамен Белчев, който се бори със зъби и нокти за титлата. По всяка вероятност обаче директните двубои между ЦСКА и Лудогорец в плейофите ще определят победителя в Първа лига, което ще е един достоен завършек на изпълнен с футболни емоции сезон. 

"Орлите" обаче също показаха, че нямат никакво намерение да се отказват от титлата, дори напротив. Те смазаха от бой предстяващия се напоследък добре в първенството  Етър, нанизвайки му 6 гола и всявайки страх у "червения" тим. 

Левски пък остава далеч от борбата за титлата, след като е на цели 13 точки зад втория ЦСКА. 

Какво предложиха обаче останалите срещи от кръга, вижте в обзора ни:

Кръгът стартира с двубоя между Септември и Верея в петък. Възпитаниците на Николай Митов надиграха с 2:0 гостуващия Верея, който вече си бе подсигурил шестата позиция в класирането и съответно оставане в елита и през следващия сезон. Мирослав Будинов с дебютния си гол за Септември в 48-ата минута и влезлият на негово място Мартин Тошев в 70-ата донесоха 9-ата победа на тима си.

Септември плесна играещите за здраве "лъвове" от Верея

Благо Митрев: Важното е, че изпълнихме целта си с Топ 6

Ники Митов: Никой не очакваше Септември да бъде толкова високо

Миро Будинов: Едно ново начало за мен, радвам се, че вкарах

Все пак Септември засега остава на осмата позиция в класирането с актив от 31 точки, но при победа на Славия над Пирин в днешния последен мач от кръга, това би могло да се промени. 

Съботният ден започна с двубоя между Берое и Витоша, където се очакваше старозагорци да осъществят тотален превес над съперника, но някакси това не се случи. Така бистричани се докопаха до осмо равенство през сезона и все още нито една победа.

Берое не успя да пречупи Витоша, бистричани с осми хикс

По този начин тимът воден от треньора Костадин Ангелов остава последен с актив от 8 точки преди разделянето на първата шестица и втората осмица.

Александър Томаш: Не можахме да оползотворим малкото ситуации, които имахме

​​Костадин Ангелов: Лесно се играе за хикс, ще се спасим

Хаджиев: Витоша се затвори добре, защото знае, че сме силни

Веселин Пенев: Загубихме две точки

Аргилашки: Това са най-трудните мачове

Възпитаниците на Александър Томаш пък са 4-и с 45 точки и съответно ще мерят сили с останалите тимове от първата шестица. В първия плейофен кръг на 31 март Берое гостува на Левски.

От 17:30 часа на терена излязоха Ботев и Дунав. “Канарчетата” се наложиха над русенци с категоричното 3:0 у дома в протоколен двубой, тъй като и двата тима вече бяха уредили местата си за плейофите. Иначе гостите от Русе за пореден път демонстрираха добра игра, но в крайна сметка не успяха да стигнат до гол. Жоао Паоло откри резултата чак в 68-ата минута, а след това отново негово попадение (79’) и гол на  Тодор Неделев (74’) оформиха за крайното 3:0. След като се разписа на два пъти в срещата, бразилецът се превърна в най-резултатния чужденец в историята на пловдивчани. Тодор Неделев пък може да се похвали, че е отбелязал голове срещу всеки един от отборите в елита. 

Ботев прецапа Дунав, вкара само три гола

Малин Орачев: След почивката Ботев ни надигра тотално

Димов: Трябва да сме концентрирани, трябват ни победи

Николай Киров: Важното е, че направихме хубава победа​

Жоао Пауло: Играем като отбор и това си личи​

Тодор Неделев с голове срещу всички отбори в Първа лига

Жоао Пауло - най-резултатният чужденец в историята на Ботев​

Така Ботев си запази петото място в подреждането с актив от 42 точки и първия мач от плейофите на 31 март го очаква тежко гостуване на ЦСКА. Дунав пък е 12-и с 21 точки.

Първият двубой от неделния ден бе най-очакван от голяма част от футболните запалянковци, без значение фенове на двата тима, с които стартира програмата, или не. Време бе за столичното Вечно дерби между ЦСКА и Левски. Двубоят се игра на Националния стадион "Васил Левски", макар и условият да бяха повече от ужасяващи. Дъждът и мокрият терен по никакъв начин не допринесоха за красотата на играта, а напротив. Множеството фенове, които стоически издържаха на студа и зверския дъжд, който се изсипваше почти през цялото време, не успяха да видят кой знае колко положения и голови възможности. Все пак обаче, с доза късмет или без, "червените" се поздравиха с победата и до някаква степен взеха, макар и малък псхилогически превез преди останалите 4 двубоя, които ще се изиграят между двата тима (два от плейофната фаза и два от полуфиналите за Купата на България). Единственото попадение в срещата бе дело на познатия герой на "армейците" Фернандо Каранга.

(В)Каранга е познатият герой, който посече Левски

След ЦСКА-Левски: Дъждът бе червен!

Щастливият Белчев: Равният просто не ни устройваше

Делио Роси: Не се получи мач, биха ни с един епизод

Пената: Левски игра за Лудогорец

Джони Велинов: Шампионска победа

Велизар Димитров: Важна победа, сега да изчистим главите

Каранга: Не се игра много футбол, за радост победихме

Манолев: Теренът не позволи да се играе футбол

Стойчо Стоилов: Така се печели титла, но още е рано

Бодуров: Мачът беше на единоборства, радвам се, че спечелихме

Десподов: Ще се борим до края

13 арестувани преди мача ЦСКА - Левски

Роман Прохазка: Вкараха ни гол от нищото, победиха с късмет

Нашименто: Мач не се получи, но нека да не виним времето

Божидар Митрев: Има непостоянство в Левски

По този начин тимът на Стамен Белчев запази сериозна интригата в борбата за титлата. В момента ЦСКА е втори с актив от 63 точки, като изостава само на 3 от шампиона Лудогорец. В първия се плейофен двубой "червените" приемат Ботев Пловдив на 31 март. Левски пък е далеч зад ЦСКА в подреждането с 50 точки. Възпитаниците на Делио Роси ще се изправят срещу Берое в първия си мач от плейофите на "Герена".

След "червено - синята" еуфория, в 16:00 часа един срещу друг се изправиха Черно море и Локомотив Пловдив. "Железничарите" постигнаха втора победа под ръководството на Бруно Акрапович с минималното 1:0. "Моряците" пък продължават да са без победа през пролетта. Единственото попадение в срещата бе дело на Абделахим Буна в 30-ата минута.

Последните минути бяха инфарктни, но не заради голови положения, а заради глупостта на капитанът на "черно-белите" Димо Бакалов. Играчът с лентата на „смърфовете” се прояви като всичко друго, но не и като истински лидер. Само в рамките на броени секунди той си заработи два безумни жълти картона. Първият беше за умишлено бавене изпълнението на ъглов удар в 87-ата, а след това се втурна да гони Георги Илиев и като видя, че не може да го спре, грозно го задържа за фланелката. За капак резервата в Локомотив Филип Михалевич влетя на остър шпагат в краката на Илиев, което за миг нажежи страстите на терена.

И безумие от капитана не лиши Локо Пд от победата

Илиан Илиев: Проспахме първото полувреме

Димитър Велковски: Вярвам, че имаме сили за 7-то място

Акрапович: Искаме седмото място, но по-важното е да се развиваме

В класирането Локомотив събра вече 31 точки, колкото има и Септември София. Славия засега е 9-и с 2 пункта по-малко и ще играе срещу Пирин днес своя двубой от кръга. Черно море пък заема 10-ата позиция с 27 точки.

Етър и Лудогорец сложиха край на неделните футболни емоции и то с голов рецитал на шампиона на България. С по два гола за победата на Лудогорец се отличиха Клаудиу Кешеру и Върджил Мисиджан. Първото си попадение за разградчани реализира Якуб Швиерчок, а за успеха се разписа и Абел Анисе.

Лудогорец разгроми Етър и пак дръпна на ЦСКА

Херо: Борбата за титлата ще е до последния кръг

​Балъков след тежката загуба от Лудогорец: Инцидент, който трябва да забравим

С успеха Лудогорец отново дръпна с 3 точки в челото на временното класиране. Разградчани натрупаха 66 точки, а вторият ЦСКА е с 63. В първия двубой от плейофите тимът на Димитър Димитров-Херо приема Верея.

Етър остава на 13-ото, предпоследно място в подреждането с 21 точки, инкасирайки 13-о поражение от началото на сезона. 

Днес от 17:30 часа предстои да се изиграе последния двубой от редовния сезон на Първа лига, който протипостава Славия и Пирин. Може би ще се стигне до размествания в класирането, които ще окажат влияние и на групите, в които ще се състезават тимовете от долната осмица.

Славия и Пирин слагат край на редовния сезон в Първа лига

Припомняме, че спрямо регламента отборите, класирани от 7-мо до 14-то място, оформят две групи по 4 отбора – група „2“ и група „3“. В група „2“ се включват 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият. В група „3“ се включват 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Отборите от всяка група играят по два мача на разменено гостуване по системата всеки срещу всеки.