Черно море посреща Лудогорец в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Срещата е тази вечер от 20.00 часа и може да бъде следена с Gong.bg, по DIEMA SPORT, по GONG PLAY и по Дарик радио.

Срещата се очертава доста коварна за шампионите на "Тича" срещу винаги неудобния, особено като домакин, тим на Черно море.

В предходния кръг „моряците“ инкасираха поражение от Левски с 0:1, докато разградчани победиха с 2:0 Берое. В класирането „орлите“ са лидер с 27 точки, а варненци са шести с 15.

Наставникът на Черно море Емануел Луканов няма да може да разчита на стража на тима Евген Боровик, който счупи крака си и ще отсъства поне до края на годината. Под въпрос са Цветелин Чунчуков и Мариян Огнянов.

Александър Александров е пред мач номер 300 в елита.

Димитър Димитров няма кадрови проблеми. А вече 14 месеца „орлите“ са без загуба на чужд терен.

Ето и някои любопитни факти преди двубоя за двата състава:

Черно море спечели само срещу един от останалите отбори, намиращи се в Топ 6, преди прекъсването на първенството заради мачовете на националите с Франция и Люксембург – 4:0 над Верея във втория кръг, като падна без да съумее да отбележи гол срещу Берое, ЦСКА и Левски.

31-годишният бранител Александър Др. Александров е пред своя юбилеен мач №300 в Първа лига. Дебютът му в елита бе на 30 август 2003 г. за Черноморец срещу сегашния му клуб Черно море (2:2 във Варна).

.Георги Божилов вкара 2 гола за последната победа на варненци над шампионите – 3:1 на 31 август 2013 г., дошла на „Тича”. Оттогава моряците нямат пълен успех над Лудогорец в 13 поредни срещи – 8 загуби и 5 равенства.

Чужденци са били на терена за разградчани в 86,7 процента от игровото време на мачовете на тима през настоящия сезон, според последните данни на футболния статистически институт CIES Football Observatory. По този показател Лудогорец заема 10-ото място в класацията на всички европейски елитни отбори. В Топ 100 няма друг български тим, първите 3 места са за кипърски отбори – Аполон Лимасол (98,9 %), Анортозис (95,3 %) и АЕК Ларнака (91,5 %), а английският Челси (90,4 %) е пети.

Черно море е сред любимите съперници за Клаудиу Кешерю – има 6 гола във вратата на варненци досега.

Вече година и 2 месеца Лудогорец няма загуба като гост в първенството след 0:1 от Левски на 13 август 2016 г. Оттогава записа 18 победи и 5 равенства в 23 срещи навън.