Лудогорец прекърши появилите се шампионски амбиции на Левски, победавайки "сините" с 2:0 насред препълнения стадион "Георги Аспарухов" в голямото дерби от 25-ия кръг на Първа лига.

Еуфорията сред феновете на Левски преди двубоя бе огромна, но голът на Марселиньо през първото полувреме накара над 16 хиляди зрители, изпълнили "Герена", да си тръгнат разочаровани. В самия край пък Джоди Лукоки узакони успеха с втори гол във вратата на Николай Михайлов.

С оглед на играта Лудогорец стигна напълно заслужено до победата, с която на практика шампионите слагат край на шампионските амбиции на "сините". Разликата между двата отбора става 8 точки. ЦСКА пък се възползва от поражението на Левски и отново еднолично е на второ място. "Червените" обаче остават на 5 точки зад лидера.

Надеждите на Левски до голяма степен бяха свързани освен с подема в играта на отбора, и с кризата в представянето на разградчани, които обаче днес не оставиха съмнение в по-високата си класа и взеха ключовия двубой, който бе и повторен дебют начело на тима за Стойчо Стоев. Той надигра своя колега Георги Дерменджиев и отново вкара Лудогорец на пътя към поредна шампионска титла. За Левски пък това бе девети пореден двубой срещу Лудогорец, в който "сините" не успяват да спечелят.

През целия мач гостите изглеждаха като по-добрия отбор на терена. Като цяло първата част бе доста по-качествена и в нея положения имаше и пред двете врати. Заслужено обаче почивката дойде при аванс за разградчани след гола на Марселиньо в 21-ата минута. През втората част Левски разочарова с липсата на особени идеи в преден план и така закономерно в края бе наказан и с втори гол, сложил предсрочно край на интригата в двубоя.

В титулярните състави на двата отбора нямаше особени изненади. Георги Дерменджиев заложи на абсолютно същата единайсеторка, която донесе успеха с 1:0 над ЦСКА. В сравнение с мача със Славия пък единствената промяна бе завръщането сред титулярите на капитана Иван Горанов, който бе наказан за двубоя с "белите". Той зае мястото си отляво в отбраната, което срещу Славия бе отстъпил на Луи Нганиони.

Стойчо Стоев пък направи две промени за Лудогорец в сравнение с мача с Ботев Враца. Те бяха в средата на терена. Абел Анисе и Адриан Попа останаха на пейката, докато мачът започнаха капитанът Светослав Дяков и Вандерсон.

Пълните трибуни и голямата еуфория на "Герена" не доведоха до домакински натиск в първите минути. Точно обратното, в първите 10 минути доминацията на Лудогорец бе страхотна и атаките пред вратата на Николай Михайлов се редяха една след друга. Вратарят се намеси ключово в 8-ата минута, когато Вандерсон бе изведен очи в очи и стреля покрай него, но Михайлов успя да закачи топката с ръката си и така да я отклони достатъчно, за да излезе на сантиметри встрани от вратата.

2 минути по-късно пък Клаудиу Кешеру бе изключително близо до попадение. След центриране отдясно Михайлов излезе неразчетено и пред него румънецът засече с глава. Топката обаче удари страничния стълб и отказа да попадне във вратата на домакините.

Във вторите 10 минути на двубоя Левски успя да успокои играта си, малко повече да задържи топката, а всичко това можеше да доведе дори до гол, след като в 19-ата минута Мариани пусна пас към Станислав Костов между трима, а нападателят опита да асистира към Паулиньо, чийто удар бе блокиран.

Само че точно в момента, в който Левски започваше да играе дори по-добре от съперника, дойде и грубата грешка на Райнов, довела до гола. Новото попълнение на тима се замота с топка в крака и я загуби в ключова зона пред наказателното поле. Кешеру се ориентира прекрасно и моментално подаде към Марселиньо. Той бе в единоборство с Давид Яблонски като при удара му се получи и рикошет в крака на чеха, който помогна за получилия се великолепен прехвърлящ удар, матирал Михайлов за 1:0.

Само 2 минути по-късно "сините" имаха прекрасен шанс за бързо изравняване след хубав диагонален пас на Хали Тиам към Костов. Ударът на нападателя обаче бе избит от вратаря на съперника.

Оттам насетне последваха доста по-спокойни минути като все пак и двата отбора продължиха да създават положения. В 35-ата минута след прекрасен пробив на Мариани отляво Паулиньо остана на сантиметри от това да засече топката с шпагат, който по всяка вероятност щеше да доведе до гол.

Като цяло "сините" успяха да изравнят играта, а това доведе до леко изнервяне при "орлите", които до края на полувремето си заработиха три жълти картона - на Вандерсон, Марселиньо и Моци.

И втората част започна по-добре за гостите. Още в 47-ата минута Кешеру можеше да стреля опасно с глава, но преди това да се случи Нуно Рейш изби в корнер. Яблонски също трябваше да спира опасни действия в зелено, а в тези минути Вандерсон на няколко пъти влизаше опасно към наказателното поле на съперника.

Георги Дерменджиев опита да реагира, пускайки в игра Серджиу Буш на мястото на Райнов, но и това не доведе до някакъв сериозен прогрес в играта на "сините".

В 77-ата минута Марселиньо бе близо до втори гол като от удобна позиция стреля на сантиметри от гредата. Малко след това пък влезлият като резерва Якуб Швиерчок опропасти перфектен шанс за втори гол. Полякът напредна, но при числено предимство се полакоми и вместо да търси оставения сам Горалски, реши да стреля, но го направи доста неточно.

В последните минути Левски все пак опита нещо като натиск в опит да стигне до изравняване, но той не доведе до нищо опасно. Вместо това във втората минута на добавеното време Лукоки сложи край на интригата с втори гол в мача. Той получи прекрасен пас между двама от Швиерчок, на свой ред с технични действия размина Горанов, след което стреля под плонжа на Михайлов за крайното 3:0.

В самия край Швиерчок пропусна да вкара и трети гол, но това вече нямаше никакво значение за гостите, които се поздравиха с трите точки и направиха огромна крачка към поредната си титла на България.

Левски - Лудогорец 0:2

0:1 Марселиньо 21'

0:2 Джоди Лукоки 90'+2

Играч на мача: Марселиньо

Съставите на двата отбора:

Левски: Николай Михайлов - Иван Горанов, Нуно Рейш (81' Живко Миланов), Давид Яблонски, Милош Цветкович - Хали Тиам, Мартин Райнов (63' Серджиу Буш) – Паулиньо,  Давиде Мариани, Жерсон Кабрал, Станислав Костов

Лудогорец: Пламен Илиев - Антон Недялков, Драгош Григоре, Козмин Моци, Сисиньо - Светослав Дяков, Серкан Юсеин (60' Абел Анисе) – Вандерсон, Марселиньо (82' Яцек Горалски), Джоди Лукоки - Клаудиу Кешеру (70' Якуб Швиерчок)

LAP.bg
58 снимки

Отзивите след мача:

Дерменджиев: Психологически футболистите бяха затормозени, трябваше да бъдем смели
Ангел Петричев: С такива мачове се става шампион
Стойчо Стоев: Много важна победа, имаше напрежение, играчите трябва да бъдат още по-уверени
Живко Миланов: Срамно и обидно е, Лудогорец ни надигра тотално
Светослав Дяков: Едно ниво сме над Левски
Марселиньо: Ако ще ставаш шампион, трябва да взимаш такива мачове
Хали Тиам: Не играхме толкова зле, но загубихме

Иван Горанов: Това е само един мач
Пламен Илиев: Има много мачове до края