Лудогорец сложи мехлем на раните от отпадането от Шампионската лига през седмицата. Разградчани взеха изключително тежкото гостуване на Берое, като надделяха с внушителното изражение на резултата 4:2. Но то лъже. 

Защото старозагорци направиха много силен мач и атакуваха безстрашно, но просто нямаха късмет в завършващата фаза. От другата страна Жоржиньо и Клаудиу Кешеру показаха убийствена ефективност и с по две попадения съсипаха всички усилия на домакините си. 

Националът на Гвинея-Бисау, който наскоро се завърна от участието си в Купата на Африканските нации, се разписа в 9-та и 35-та минути. След тези негови попадения "зелено-белите" се втурнаха бясно напред, на три пъти искаха дузпа, като я получиха при четвъртите си претенции. Зоран Йосипович беше точен точно преди почивката и намали на 1:2. 

Но шампионите нанесоха смъртоносния си удар между 53-та и 55-та минути, когато головият хищник Клаудиу Кешеру се възползва от две ситуации при светкавични контри на тима си и наниза две попадения за 4:1. В последната минута Зоран Йосипович с глава само оформи крайния резултат, но за повече нямаше време. 


Реакциите след мача:

Стоев: Марселиньо не играе заради мен - неговото е рецидив

Томаш призна: Всичко за Бербатов в Берое са спекулации

Играч на мача: Жоржиньо


Мачът започна във вихрено темпо и то се запази и след това. Домакините се хвърлиха бясно напред и още в 3-та минута Рубен Бригидо имаше шанс да открие, но повеждането на топката от негова страна беше твърде неточно и Пламен Илиев спаси. 

Гостите обаче отговориха светкавично. Още в следващата атака Дан Битон качи топката на главата на Клаудиу Кешеру на няколко метра от голлинията, но ударът на румънеца мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Пак инициативата мина на страната на старозагорци, като в 8-та минута Зоран Йосипович надскочи защитата на шампионите, но не успя да прати топката в очертанията на вратата. И пак разградчани отвърнаха подобаващо, този път вече голово. 

В 9-та минута гостите откриха резултата след страхотно изпълнение на новото попълнение Жоржиньо. Рафаел Форстър пусна страхотен 50-метров пас за национала на Гвинея-Бисау, той с тяло преодоля Никита Баранов и нахлу в наказателното поле и с хубав удар преодоля Душан Перниш за 1:0. 

Тази развръзка обаче не отказа домакините, напротив. Те тръгнаха още по-бясно напред, като на два пъти Рубен Бригидо стреля от дистанция, но и двата пъти Пламен Илиев успя да се намеси и да спаси. А в 17-та минута Лудогорец даде отговора си с мощен шут от дистанция на Клаудиу Кешеру, който Перниш с мъка изби. 

Последва малко укротяване на страстите, преди те да избухнат отново с пълна сила след 30-та минута. Домакините не спираха да атакуват и пак Бригидо беше близо до гола за тях в 34-та минута, когато нахлу отляво в наказателното поле, но ударът му по диагонала мина на сантиметри от гредата. 

И тъкмо когато изглеждаше, че "беройци" са близо до изравнителното попадение, инкасираха второ в мрежата си. В 35-та минута се стигна до продължителна атака на разградчани, при която Сисиньо пусна за Абел Анисе, той хитро откри Дан Битон на границата на наказателното поле, а той пусна между краката на играч на Берое за непокрития Жоржиньо, който без забавяне с превъзходен фалцов удар препарира Перниш за 2:0. 

Много други отбори биха се пречупили при такава развръзка, но не и "беройци". Те се втурнаха бясно напред и търсеха попадението. В ответната атака имаха претенции за дузпа при един пробив на Александър Василев до аутлинията, при който той литна Сисиньо и се строполи на земята. Но реферът Драгомир Драганов даде знак играта да продължи, а в крайна сметка Василев беше и извън наказателното поле. 

Последва още една атака на Берое, като този път Иван Бандаловски се озова в наказателното поле на противника и опита да преодолее Жоржиньо с една прехвърляща го топка, но националът на Гвинея-Бисау изби. Бандата претендираше, че това се е случило с ръка, но Драганов посочи, че няма никакво нарушение, а повторенията показаха, че топката го е ударила в гърдите. 

Мощният натиск на домакините не секна. В 42-та минута те за трети път искаха дузпа това полувреме. Тогава Карлос Охене пробва по същия начин, както Бандаловски преди това, да преодолее този път Стефан Баджи. И пак поиска игра с ръка, но Драганов пак не посочи бялата точка и пак имаше основания да не го прави. 

В ответната атака той не даде и дузпа за Лудогорец при сходно положение, като тогава Жоржиньо центрира, а топката се удари в ръката на Ерол Алкан, но реферът прецени, че и тук няма основания да покаже бялата точка. Но го стори в продължението на първото полувреме. 

Тогава Яя Меледже пусна извеждащ пас за Зоран Йосипович и той се измъкна зад Антон Недялков. Родният национал го догони и изчисти топката, но закачи и крака на швейцареца, като за Драганов това вече беше дузпа. Потърпевшият беше точен и намали на 1:2, след което дойде и почивката. 

С подновяването на играта "беройци" продължиха да са активни, но Лудогорец нанесе смъртоносен удар в рамките на две минути и уби ентусиазма на домакините си. И двата пъти точен беше Клаудиу Кешеру, като се разписа в 53-та и 55-та минути. 

Първо Антон Недялков направи страхотен пробив след грешка на Ерол Алкан и стигна почти до аутлинията. От там пусна страхотен пас за непокрития на точката на дузпата румънец и той щеше да скъса мрежата за 3:1. 

Само две минути след това всичко приключи. Тогава пак Недялков направи невероятен рейд и намери Жоржиньо отляво на наказателното поле. Той пусна леко неудобен пас около точката на дузпата за Кешеру, който се справи от трудната ситуация, за да препарира Перниш за 4:1. 

Това попадение окончателно уби ентусиазма на Берое и до края на мача тимът беше само спаринг-партньор на терена. Гостите пък се успокоиха и заиграха с мисъл за предстоящите мачове. Те имаха няколко интересни възможности, но ударите на Вандерсон и Клаудиу Кешеру бяха спасени от Перниш. 

Един от малкото шансове за старозагорци беше в 72-та минута, когато едно опасно центриране беше засечено от Зоран Йосипович, но впоследствие защитата на шампионите се справи. До края на мача темпото спадна и ситуациите не бяха толкова много. 

Единствената лоша новина за гостите в тези минути беше травмата на халфа Яцек Горалски, който си падна на китката и останаха съмнения, че е счупена, но в крайна сметка продължи двубоя до самия му край. Но в тези минути вече си личеше, че епичната битка, в която феновете не можеха да си поемат дъх до 65-та минута, вече се доиграва. 

Събитията поутихнаха до 83-та минута, когато Клаудиу Кешеру изпусна да оформи хеттрика си, а малко след това и Вандерсон пропусна. В края Иван Минчев за малко да реализира страхотен гол с удар от ждроб, а усилията на домакините доведоха и до второ попадение. 

То падна в 90-та минута, когато Рубен Бригидо центрира перфектно от левия фланг, намери непокрития Йосипович около точката на дузпата и той с глава не остави шансове на Пламен Илиев, за да оформи крайното 2:4.  

Така Лудогорец си тръгна с пълния актив от тежкото гостуване в Стара Загора. След тази развръзка и най-вече убедителното изражение на успеха, разградчани излязоха на върха на класирането с 6 точки от 2 мача и са с един гол по-добра голова разлика от Черно море, който също е с пълен актив. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Берое: Душан Перниш, Милен Желев, Ерол Алкан, Александър Цветков, Карлос Охене, Иван Бандаловски, Яя Меледже, Александър Василев, Зоран Йосипович, Никита Баранов, Рубен Бригидо;

Резерви: Пламен Колев, Георги Маджаров, Мартин Камбуров, Петко Цанков, Стоян Иванов, Иван Минчев, Юлиан Ненов;

Лудогорец: Пламен Илиев, Антон Недялков, Сисиньо, Георги Терзиев, Дан Битон, Абел Анисе, Жоржиньо, Стефан Баджи, Клаудиу Кешеру, Рафаел Форстър, Джоди Лукоки;

Резерви: Ренан дос Сантос, Якуб Швиерчок, Станислав Манолев, Светослав Дяков, Козмин Моци, Яцек Горалски, Вандерсон.