Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петрчиев говори пред предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT след смяната на треньори в родния шампион. По-рано в сряда „орлите” замениха Антони Здравков и назначиха Стойчо Стоев повторно. Въпреки смяната, то Здравков остава в щаба на „зелените”, а Петричев говори надълго пред водещия Петър Стоянов за процесите в седемкратния шампион на България.

„Да, треньорската рокада при нас е факт. Късно снощи финализирахме разговорите със Стойчо Стоев и от днес той е в Разград. Успяхме да проведем и първата работна среща помежду ни. Очаквайте утре сутринта той да завърши своя договор, но това е една формалност. С него си стиснахме ръцете и останаха дребни детайли по контракта му. Спокойно можем да кажем, че Стоев се завръща за втори път в Лудогорец”, стартира Петричев пред Петър Стоянов.

„Това е решение на ръководството на клуба. Ако ми позволите, това е анализ, който сме направили ние самите. Имаме нашите мотиви да направим една подобна смяна, но нека те да останат за вътрешноклубна употреба. Това, което мога да кажа, е че останах приятно изненадан от нашите фенове, доста от тях се обадиха. Очевидно Стоев е човек, който се харесва не само на ръководството на Лудогорец и на феновете ни. Надявам се във втория си престой в Лудогорец той да донесе поне същите успехи, които донесе преди, а ако ли не и по-големи”, продължи Петричев.

Запитан кой между обствениците или ръковдството е предрешил тази смяна, Петричев сподели:

„Оперативното ръководство придвижи целия въпрос. Разбира се, че това е говорено със собствениците, но това е наше предложение. Това е стил на работа при нас от доста време. Ръководството си работи и съгласува всички важни решения, които касаят бъдещето на клуба със собствениците. Това е нормална практика и това не е особена новина. Реално погледнато не искам да се ангажирам кога взехме това решение. То не е взето „на коляно” или в „12 без 5”. Обсъждали сме различни варианти. Имахме предвид и чуждестранни треньори, хора с дългосрочна визия и имат добър профил в треньорската проефсия. Водихме разговори с различни треньори, но това е логичен процес във всеки един отбор. Като цяло надделя мнението, че Стоев е точният човек, от който се нуждае Лудогорец”, коментира още изпълнителният директор на „орлите”.

„Не продължи много време търсенето на нов треньор. Ние постоянно си провеждаме анализи. Последните мачове на Лудогорец не бяха добри. Не бяхме доволни от състоянието на отбора и нормално потърсихме друго решение по въпроса. Важно е да отбележим, че досегашният щаб остава на работа в клуба. Това са хора, показали своите качества и своето отношение към клуба – включително и Тони Здравков. Те ще продължат да работят при нас и се радвам, че са част от нас”.

„Това е политика на клуба, така че Здравков е служител на нашия клуб. Радваме се, че ще остане при нас. Стойчо Стоев няма нищо против да работи с нас. Няма проблем в тази посока. Новият треньор се е доказал в треньорската професия, познаваме го, както и ние него. Неговите качества ни дадоха мотив да го поканим да се завърне на „Лудогорец Арена”. Ние сме хора, които сме показали с годините, че умеем да поемаме рискове, но залагаме и на преимствеността. Ценим хората, които знаят как да си вършат добре работата и са били лоялни към клуба. Които са оставили своята диря, така че в това отношение аз съм щастлив, че вече има немалък брой хора, на които можем да разчитаме в трудни моменти. Стоев е такъв човек,з ащото когато проведохме разговор с него, той веднага откликна и бе готов. Благодаря на колегите от Арда, които проявиха разбиране и още днес сутринта освободиха Стоев и да започне работа при нас”, продължи още Петричев.

„Ефектът на новия треньор” не е основна причина за назначаването му. Това са краткотрайни ефекти, а ние искаме Стоев да работи в дългосрочен план при нас. Не е това основната линия. По отношение за българските треньори – аз съм работил с много сънародници, които са много добри. Някои от тях имат успехи навсякъде. Част от тях са минали през Лудогорец. Според мен не е правилно да делим наставниците, тъй като в крайна сметка всеки човек трябва да се оценява по неговите качества и работа. После идва националостта. Практиката показва, че българите, получавайки шанс и добри условия за работа, неминуемо показва добри резултати. Само при нас мога да ви посоча Дерменджиев, Херо, Петев, Стоев”, завърши Ангел Петричев.

Лудогорец обяви името на новия-стар треньор