Ако има двубой, който може с еднакъв размах да обезсмисли или завърже битката за титлата на България, това без никакво съмнение е гостуването на Лудогорец срещу Левски. Неделната вечер на „Георги Аспарухов” ще бъде един от рубиконите през сезон 2018/2019, без значение какъв ще бъде крайният резултат.

„Сините” посрещат 7-кратния хегемон от 17.30 часа, като развитието на мача можете да проследите минута по минута в GONG.BG.

Срещата можете да гледате пряко в ефира на DIEMA SPORT, онлайн в платформата PLAY DIEMA XTRA, а можете да я слушате и по Дарик радио.

Пет са точките, които разделят разградчани и Левски в класирането. Лудогорец реагира на слабите пролетни резултатни и, в известна степен по ирония на съдбата, след първата победа през втория дял от кампанията върнаха Стойчо Стоев обратно като старши треньор. Така той стана вторият специалист в модерната история на клуба, който повтори назначението си. Единственият друг подобен случай е… настоящият наставник на Левски Георги Дерменджиев, който също като Стоев може да се похвали, че е заставал начело както на „орлите”, така и на „сините”.

Интересно съвпадение e, че около мачовете срещу Левски този сезон в Лудогорец винаги става треньорска рокада. Победата с 2:1 над столичани през октомври миналата година беше последната среща на бразилеца Пауло Аутуори, с който разградчани стартираха кампанията. Сега залогът е много по-висок, а ремито не влиза в ничии сметки, защото може сериозно да облагодетелства третият тим с апетити към титлата - ЦСКА (който има 54 точки след успеха над Етър).

Лудогорец не е губил от Левски вече над 2,5 години. Последното поражение на „орлите” срещу този съперник дойде през август 2016 година, когато те отстъпиха с 0:1 на „Герена”.

Павел Колев: Нивото е свалено, затова Левски е в борбата

В редиците на Левски вече напълно възстановени са контузените Живко Миланов и Валери Божинов, така че Георги Дерменджиев може да разчита на пълен състав. Очаква се в групата за отговорната среща да попадне и най-новото попълнение – казахстанския национал Йеркебулан Сейдахмет.

Новият французин тренира със "сините" преди Лудогорец

При Лудогорец под въпрос остава десният бек Сисиньо, който миналия кръг беше заменен принудително при победата 2:0 над Ботев Враца. Това отвори възможност пред новопривлечения Станислав Манолев да направи дебют, така че Стойчо Стоев има доста добра опция в лицето на 33-годишния благоевградчанин.

Левски продаде вече 15 хил. билета за мача с Лудогорец

След подновяването на първенството Левски спечели най-много точки в лигата – 10 от 12 възможни и така стопи 5 пункта от преднината на лудогорци след есенния дял.

Представиха Стойчо Стоев, който иска спокойствие преди Левски

В минус за домакините обаче ще бъде фактът, че Левски няма победа в последните си 8 шампионатни срещи с разградчани (5 загуби и 3 ремита) – най-дългата негативна серия на „сините” в историята на съперничеството. Последният пълен успех е от 13 август 2016 г. – 1:0 на „Герена” с гол в допълнителното време на Божидар Краев;

Ако запази до края на сезона сегашното си темпо на вкарване на голове – средно по 0,75 попадения на мач, Станислав Костов ще завърши сезона с 27 гола, а това ще бъде най-доброто постижение на играч на сините в последния четвърт век, след като Наско Сираков вкара 30 през 1993/94 г.

Стойчо Стоев стана вторият треньор след Георги Дерменджиев, върнат на поста в Лудогорец след предишен престой в Разград. В досегашните му 39 мача начело на орлите, тимът спечели 25 победи. Със Стоев зелените биха 3 пъти и загубиха само веднъж от сините през 2013/14 година.