Бразилският вратар на Лудогорец Ренан дос Сантос даде обширно интервю за най-големият спортен сайт в Бразилия globoesporte.com.br в което споделя, че българският футбол е леко грозен. Материалът на колегите от страната на кафето започва с това, че бразилецът има договор до края на 2019-а година и на този етап е отхвърлил предложение от страна на шефовете на клуба контрактът му да бъде удължен. Желанието на вратаря е да търси късмета си на друго място.

Грозен футбол. Студ до -15 градуса по Целзий. Липса на публика по стадионите. Всичко това кара вратаря на Лудогорец да мисли за промяна в друга посока далеч от България. Поради тази причина не се е стигнало до продължаване на договора на футболиста с орлите, който е до края на 2019-та година.

В интервюто за бразилската медия, вратарят говори за връзката си с отбора, предизвикателствата да бъде далеч от родината, в която иска да се върне и отново да играе, както и за перспективите си през новата година.

„Това, което не харесвам във футбола от Източна Европа, е техническото ниво. Говоря за България и страните около нея. Смея да кажа, че е леко грозен. Не е на много високо ниво. Залага се само на шутиране”, споделя Ренан.

Въпреки критиките Ренан отбелязва и положителните страни за него в Лудогорец. „Хубаво е, че има много бразилци в отбора, като втора националност, което позволява да играем футбол повече по земя и имаме повече техническо качество.”

Ренан пристига на 29-годишна възраст в Лудогорец на 17-и февруари. От тогава почти във всеки мач той е първи избор, но след като не стига до договорка със шефовете, е оставен извън групата „орлите” за първата контрола от зимната подготовка в Турция. Докато българите предлагат договор за още 3 години, Ренан и неговите мениджъри предпочитат да изчакат до юни, когато, ще могат да преговарят и с други клубове.

„Сега виждам себе си извън Лудогорец, търсейки своето място някъде другаде. И не само защото не сме постигнали договорка.”

Според втория агент на играча - Жолден Вергете - в клуба от Разград са постъпили няколко оферти от бразилски и европейски клубове, но високата цена която са поставили „орлите” за правата на вратаря, ги е отказало и направило преговорите невъзможни.

Желанието на Ренан да напусне и копнежът за бразилска топлина кара играча да иска по-силно да се върне в страната на кафето, но  той не си затваря вратата за в бъдеще да играе за друг европейски отбор, ако изникнат такива възможности

„Липсва ми Бразилия. Човешката топлина, феновете. Въпреки че нашият отбор е силен и няколко пъти става шампион, има много малко фенове. Липсва ми пълният стадион и песните на феновете, които не спират и за минута да ни подкрепят.”

„Липсва ми и топлината, разбира се. Семейството също. Сега съм отворен за нови възможности, както за Бразилия, където има силни отбори, така и за Европа. Ще седнем и ще преценим кое ще бъде най-добре за семейството ми.”

Първоначалната адаптация на стража е била много трудна, по неговите думи. „Разбира се, езикът е различен и труден. Шокът от това да живееш на -15 градуса първоначално беше сложно, но сега вече свикнах.”

„Привързан съм много към Ботафого. Те ме създадоха като играч, но днес мога да заявя, че съм отворен да преговарям и с други отбори.”

За Лудогорец Ренан изигра 57 мача и спечели две шампионски титли, както и последното издание на родната Суперкупа.