Наставникът на шампиона Лудогорец – Стойчо Стоев, говори надълго и на широко пред „Домът на футбола” по DIEMA SPORT след края на сезона за „орлите”. Стоев коментира проблемите в състава на отбора, с които е трябвало да се сблъсква в хода на ръководенето му, както и за амбициите за следващия сезон в Първа лига, но и в европейските турнири.

„Тази титла беше по-различна от предишната титла, която спечелих в Разград, но мина и доста време. Беше изключително трудно този сезон, а радващото е, че успяхме. Не бяха една и две промените при нас, както и трудностите. Все пак отборът изпитваше колебание и трябваше да се справяме с времето. За всички беше трудно, имахме период, който имахме добър и достоен противник в шампионата. Важното е, че всичко свърши добре за нас, а сега правим анализи, за да изглеждам по-добре в бъдеще”, започна Стоев.

„През сезона нещата при нас и трудностите бяха комплексни. Сега не е моментът да ги коментирам. Всички ги оценяват, включително и ръководство и не бива да ги повтаряме грешките. Трябва да оценим обстоятелствата при нас – има пренасищане от успехи и други неща. За да не стигаме до това през идния сезон, трябва да се попроменят нещата и всичко го съзнаваме в клуба. Сигурно ще се повторя, но се надявам да ги променим нещата. Основно работим по селекцията, тъй като трябва обновяване на отбора. Не само подмладяване, тъй като трябва да доведем футболисти, които да вдигнат нивото и да има глад за успехи”, акцентира още Стоев.

Стоев: С този си състав Лудогорец няма да влезем в групите на ШЛ

„Ние сме се спрели на определени позиции за трансфери. Преговаряме, но докато няма пълна яснота, то дотогава всичко е неясно. Водим доста разговори с определени футболисти, които са нелоши. На различни позиции и да вдигнат нивото на отбора, няма да се ангажирам с бройка сега”, продължи Стоев.

„Не става въпрос за двама души, повече са като бройка. Тя не може да е безкрайна, тъй като едно обновяване на отбора трябва да бъде доста прецизирано, за да не се получи така, че накрая да градим нов отбор. В този момент няма такъв широк пазар от български футболисти. Или са сериозни, които няма как да ги вземеш. Затова вижданията са ни към чуждестранния пазар”, призна той.

„С Ботев Пловдив не сме имали контакт, за да привлечем Тодор Неделев. Той сам каза, че ще играе в България само в Ботев и не се насочваме натам. Всеки футболист, който прави впечатление в България, ни влиза в плановете. Така е и с Мартин Минчев, но сега не сме се спрели съвсем сериозно към негово привличане”.

„Ренан дос Сантон продължава в Лудогорец. Лукас Саша и Натанаел напускат клуба ни. След като завършим селекцията, можем да се конкретизирам и аз като треньор и да кажа кои да са освободени. Твърде рано е да говорим още за футболисти, които напускат, тъй като няма яснота крайната селекция на Лудогорец”, призна Стоев.

Лудогорец се разделя с румънски футболист

„Уточнени са условията с Ренан и не мисля, че ще има проблем да остане в отбора и да преподпише”

„Аз още, когато разбрах за нещата в Черно море, реагирах. Винаги има „пожар за гасене” в такива мигове. Когато не идват четирима основни играчи за даден мач, е нормално при мен да има притеснение, че футболистите ми ще подценят срещата. При тръгването в автобуса ги събрах и им обясних какво искам от тях и как да го постигнат”.

„Когато разбереш два часа преди мача, че в другия отбор отсъстват дадени играчи, е притеснително за отбора. Ясно беше, че ще има отдъхване, което е неприятно. Няма лесно, особено последен кръг, когато се решаваше първенството. Затова им казах в десетина думи какво очаквам от тях”, призна Стоев.

Стана ясно кога ще се завърне Владислав Стоянов

„Има контролни отговори, които да разследват. Аз съм треньор. Надявам се да няма проблеми, тъй като има футболисти, които не трябва да ги подценяваме като имена. Надявам се това да не е така, но времето ще покаже”.

„Много коренно различна е тази ситуация сега в Лудогорец, за разлика отпреди. Няма как да ги сравнявам, но имаше тежки моменти. Важно е да успееш, тъй като във футбола не всичко е подредено. Сблъскваш се с различни ситуации и укрепваш като треньор”.

„Най-трудното беше всеки мач. Всяка седмица беше тежка преди двубой. Не ми остана време по време на шампионската титла, тъй като толкова нерви по едно време изразходих, че не съзнах в един момент какво е станало. Отпуснах се и не знаех какво се случи. По-добре така, отколкото накрая да си разочарован и не си постигнал това, което искаш”, продължи треньорът.

„Всеки мач беше нервен и аз се изхабих психически. Първите два ми бяха по-спокойни и после си имаше напрежение до самия край. Под съмнение никога не поставих спечелването на титлата, тъй като и в най-трудните моменти съм наясно, че трябва да успея. Работил съм в тази насока, а не съм си го говорил само за себе си. И тогава, когато имаше неудачи, пак се стремях следващият път да взема това, което не съм предния път. Въпреки че беше само една точка разлика кръг преди края, то си поставих задача да успея”, завърши Стоев в предаването с темите около разградския шампион.