Футболният специалист Антон Велков изрази мнение, че дербито между Лудогорец и ЦСКА (1:2) е имало стратегическо значение за битката за титлата. В предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“ – Велков анализира най-интересния двубой на 15-ия кръг, като коментира кои са били ключовите детайли за „червения“ успех.

В Разград ЦСКА остави битката за титлата жива

„По това време на годината, трудно можем да говорим за определени развръзки. Мачовете са достатъчно много, за да се компенсират някои пропуски. Но аз мисля, че този мач бе от много стратегическо значение за това в каква посока ще тръгне борбата за титлата. Този двубой се придвижи в диапазона между две и осем точки разлика. За класата и организацията на Лудогорец едни осем точки пред втория, според мен колкото и да имаше мнения, че има много мачове, това означава Лудогорец да допусне три загуби. Мисля, че разлика от осем точки, щеше да е голяма за компенсиране. Този мач оправда важността си и стратегическото си значение за изхода на титлата“, започна Велков.

На въпрос как Стамен Белчев е спечелил тактическата битка в Разград, Велков обясни: „Сега и публиката на ЦСКА е с различно настроение. Зрителите стават много. Колкото до битката, която проведе Белчев с Димитров – тук трябва да отбележим, че в такива мачове влиянието на старши треньора край тъчлинията е осезаемо, а в този мач Димитър Димитров не бе там. Другото нещо – ясна преценка направиха в ЦСКА, че може би това е най-удобният момент да компенсираш загубените точки преди това. Битките бяха много – и психологически, и тактически, и физически. Трябва да похвалим и двата отбора, че въпреки словесните престрелки, които съпътстват такива мачове, двата състава останаха коректни и ни поднесоха едно зрелище“.

„Първото нещо – Белчев не се остави да бъде изненадан, въпреки че Димитров винаги внася нюанс на изненада. Защитата и целият отбор на ЦСКА не бе изненадан. Има важен компонент – умората. Нещо, с което Лудогорец за първи път от години не се справи. Изразходването на този отбор, мисля, че рядко можем да намерим Лудогорец в такова състояние. Компонентите бяха много и във всеки един се възползва отборът на ЦСКА“, добави Велков.

„Мисля, че чисто стратегически, когато си в период, когато можеш да ротираш, но не в пълна степен отбора си, може би равен резултат, също заляга в стратегията за воденето на срещата. Далеч съм от мисълта да смятам, че в стратегията на Лудогорец залягат равните резултати, естествено, че стремежът за победа е водещ. Като че ли обаче този гол, ги приближи до стратегията да опазят аванса си, нещо, което ще им даде спокойствие да преодолеят този период. Дай Боже Лудогорец да прескочи групите на Лига Европа, за да се насладим на Лудогорец в Европа и на този Лудогоред в подобни битки като с ЦСКА. Този гол като че ли поразклати психологически мача, нещо, което мотивира ЦСКА“.

„Мисля, че не може да търсим пряк двубой между треньорите, но мисля, че Белчев успя да убеди играчите си след някои неубедителни игри. Той каза и след мача, че разполага с най-добрите футболисти. Изключително важно е да спечелиш доверието на треньора. Най-важното може би е, че ЦСКА притъпи всички положителни компоненти на Лудогорец. Много е добре, когато треньорът е до теб и може да те напътства. В случая ЦСКА имаше това предимство“.

Що се касае до Фернандо Каранга и попадението му с глава, Велков обясни: „Според мен, когато се прави стратегия за мач между такива противници, няма детайл, който да е с по-малко значение от другия. Всеки един такъв компонент може да ти донесе победата. Психологически ЦСКА пое удара, защото те бяха догонващи в резултата и след това проявиха търпението на един голям отбор, който не може да бъде сломен. За статичните положения, веднага се хващам за статистиката, която излезе, че отборът на Лудогорец е най-ниският в Европа, нещо, което не в пълна степен може да бъде разкрито в нашия шампионат, но ЦСКА има потенциал да го направи и го стори по-най-добрия начин. Голът на Каранга, той не бе изключително свободен и изоставен. Той бе под натиск, но се пребори и насочи топката, по начин, по който само един топстрелец може да го направи“.

„Мисля, че подобни комплекси във футбола се засилват повече с това, което се предоставя като информация преди мача, става дума за статистиката. Тя винаги много натоварва преди мача. Когато години наред тази статистика говори в твоя вреда, това оказва негативно влияние. Не мисля, че трябва да говорим за прокоба, мисля, че ЦСКА бавно и методично надгради своя отбор. Те имаха своя модел, имат своя състезателен кон, който води дълго време нашето първенство, нещо, по което да се сравнят. Не бих го отдал на късмет, а само на целенасочена работа“.

„Мисля, че ние сме най-малко хората, които можем да определим дали на един треньор му се клати столът, или не. Дали си е бетонирал стола, или не. Мисля, че Стамен Белчев показва една забележителна скромност в това да коментира по начин, по който да оправдава себе си в ситуацията. Той винаги търси решение, винаги намира решение. Има трудни моменти, но ако треньорът се поддаде, на който и да материал за светло или тъмно бъдеще е обречен“, завърши Велков.