Вратарят на Университатя Клуж - Пламен Илиев, даде интервю за Gong.bg, в което говори за трансфера и целита на трансилванския клуб. Стражът коментира и факта, че попадна сред 15-те най-добри чужденци в Румъния през миналата година. Той даде мнението си за изхода в българското първенство в края на сезона, както и развитието на Левски. 

Вече повече от половин година си в Университатя Клуж. Как се чувстваш в отбора, какви са целите ви през този сезон?

- Да, вече почти половин година съм в Университатя Клуж. Всичко е нормално. Бързо свикнах с обстановката, тъй като добре познавам румънското първенство. Познавах се и с повечето момчета в отбора, знам и румънски, което ми помага в комуникацията. Целта през този сезон е да се спасим от изпадане, тъй като сме новак в групата. В петък постигнахме важна победа над Волунтари (б.а. с 2:1). Вървим добре в първенството, а сега имаме и нов треньор. Всичко се плаща навреме, нямаме никакви притеснения от това естество.

Ти премина в Университатя Клуж в края на трансферния прозорец.  С какво те убедиха да подпишеш с клуба?

- Реално аз нямах и кой знае колко време да чакам, тъй като прекратих едностранно договора си с Херманщад заради забавени плащания. Точно заради това и трябваше да подпиша с отбор до края на трансферния прозорец, защото след това трябваше да чакам до зимата. От Университатя Клуж се свързаха с мен, офертата и проектът им ме удовлетворяваха и взех решение да подпиша.

Каза, че целта пред този сезон е оцеляване. Ако я постигнете, ще гледате ли и по-нагоре в класирането през следващия сезон? Какви са амбициите на собственика?

- Засега се иска да от нас да се спасим. Вървим добре, подготвихме се и добре в паузата на първенството. Уверенията са, че за следващия сезон ще се гони и Топ 6 в класирането, но по-важно е първо да запазим елитния си статут сега. Амбициите на клуба са да се развива, но знаете, че във футбола нещата бързо се променят. Засега всичко е наред.

През 2022 година попадна сред 15-те най-добри чужденци в Румъния и това при положение, че половин година игра във втора дивизия. Как те кара да се чувстваш това и на мнение ли си, че в България не оценяваме достатъчно доброто представяне на играчите ни в чужбина, при положение, че те не са и много?

- Определено това беше една добра оценка за свършеното от мен през миналата година. Не попаднах в тройката, но това не е от толкова голямо значение за мен. Фокусиран съм изцяло върхи представянето си и искам да помагам на отбора, в който играя. Да, половината сезон бях във втора дивизия с Херманщад. Смея да твърдя, че имахме много добър отбор, който би се представил на ниво и в елита. Успяхме да спечелим промоция, а след това стартирахме много силно новия сезон. В клуба обаче имаше забавяние на плащанията и реших да си тръгна. Сега в Клуж също нещата вървят добре. Благодарен съм, че трудът ми се оцени. От друга страна не съм от тези, които държат да се пише за мен дали и как съм играл и дали се случва нещо около мен.

Знаем, че позицията на вратарите и защитниците е малко неблагодарна, когато стане дума точно за такива класации. Това, че попадна сред 15-те най-добри легионери няма как да не те прави още по-горд.

- Да, моята позиция, както и на защитниците понякога остава малко на по-заден план в подобни класации. Честно казано обаче аз гледам повече да се фокусирам върху играта и представянето си, а не мисля чак толкова много за това дали ще бъда избран в дадена класация.

Колко трудно е да си създадеш име в чужбина? Бил си в Левски и Лудогорец, знаеш у нас как се гледа на чужденците. В чужбина обаче нещата изглеждат по различен начин, там изявите на легионерите се гледа под лупа и не им се спестява, когато играят слабо.

- Да, така е. Може би в България се дава доста повече толеранс на чужденците и не чак толкова на българските играчи. А не трябва да е така. Аз мога да говоря за Румъния, тъй като съм играл само тук и не е така. Не казвам, че съм против чужденците, но българските клубове трябва да залагат повече на родни играчи, а освен това да изискват и повече от чужденците, които привличат. Вижда се, че у нас има добри млади футболисти, но трябва да им се дава повече шанс за развитие.

На твоя пост има няколко млади момчета, които имат сериозни качества – Пламен Андреев, Светослав Вуцов, Даниел Наумов. Какво е мнението ти за играта на младите български вратари?

- Следя развитието им. Определено и тримата имат качества, но трябва да са постоянни и да работят върху това да се подобряват. Наистина в България в последните години излязоха няколко доста качествени млади вратари. Успяха да се наложат в отборите си и да изиграят сериозен брой мачове. Само така могат да растат и да вървят нагоре.

Виждаш ли себе си в Пламен Андреев? И ти дойде в Левски много млад, получи шанс от който се възползва, получи и капитанската лента.

- Чак да виждам себе си в него не бих казал. Аз дойдох в Левски на 19 години, а мисля, че той започна да пази още на 17. Определено обаче има качества, ръст, добър рефлекс. Трябва единствено да работи, за да се подобрява.

Следиш и българското първенство. Смяташ ли, че през този сезон Лудогорец ще има проблеми със спечелването на титлата, тъй като не се случва често по време на зимната пауза те да са втори в класирането?

- Лудогорец почти винаги има по-слаби резултати през есента, когато усилията са насочени главно към мачовете в Европа. Сега изостават с една точка от ЦСКА, но смятам, че са по-добрият отбор и в края на сезона ще са шампиони. ЦСКА успя да спечели доста точки,но според мен Лудогорец има най-добрият отбор и през втората част от сезона ще го докаже. Останалите отбори изостанаха и не мисля, че ще успеят да се включат в битката за титлата. Левски показва доста добри игри, но загуби доста точки. Определено обаче при Станимир Стоилов отборът прогресира. За мен беше изненадващо, че в някои мачове не успя да стигне до победата, но определено доста подобри играта си. Смятам, че отборът при Мъри се развива в положителна посока.

Ако Левски продължи развитието си по подобен начин, дойде и нов собственик, смяташ ли, че „сините“ могат да свалят Лудогорец от върха в българския футбол?

- За Левски на първо време е най-важно да се стабилизира извън терена, след като чисто игрово вече го стори. Не съм в кухнята на клуба и знам това, което се пише по медиите. Ръководството в лицето на Наско Сираков, Станимир Стоилов и останалите в клуба работят усилено. Най-важно е обаче да бъдат изчистени тези дългове, за да се спаси клубът. И Сираков, и Стоилов са доказани имена, а ако смяната на собствеността се случи, то смятам, че Левски го очакват още по-добри дни. Дали ще успее да свали Лудогорец от върха не се наемам да кажа, тъй като във футбола всичко е възможно.

Оферта от България би ли те изкушила или ще се стремиш максимално дълго да се задържиш в чужбина?

- Всичко е възможно. Не искам да си правя някакви дългосрочни планове, защото винаги, когато съм правил, нещата не са се получавали така, както съм ги мислел. До края на сезона съм в Университатя Клуж, имам договор и за още една година. През лятото ще седнем с ръководството и ще говорим. Като цяло със семейството ми искаме големият ми син да започне училище в България и едва ли още дълги години ще играя в Румъния.