Лудогорец изтегли късата клечка в жребия за трети квалификационен кръг на Шампионска лига. Ако отстранят Олимпия Любляна, разградчани ще мерят сили с победителя от двойката Жалгирис – Галатасарай.

„Джим-бом“ не се нуждае от много представяне, а конкретно за „зелените“ и литовците са доста познат тим. (Лудогорец елиминира Жалгирис в плейофа за Лига Европа миналата година.)

Галатасарай е актуалният турски шампион. През месец май истанбулският гранд завоюва своята 23-а титла на Турция, която е и рекордна за страната. Бешикташ е с 16, а подгласникът през сезон 2022/23 Фенербахче е с 19.

Популярен факт за „лъвовете“, както е другият прякор на тима, е, че първият капитан в историята им е българин. Това е Борис Николов. Мечката е един от 13-мата съоснователи на клуба от югозападната част на Истанбул. Най-известният сред тези 13 деятели, основали Галатасарай през 1905-а година, е Али Сами Йен. Именно на него е кръстен и предишният стадион на Галата.

 

Тюрк Телеком Арена

източник: Gulliver/GettyImages

От 2011-а година насам отборът домакинства на 52-хилядния „Тюрк Телеком Арена“. За тези 12 години на новия си стадион Галатасарай взе цели 6 титли, а през тима минаха куп звезди и звездни мениджъри. В момента треньор е Окан Бюрук, но в последните две десетилетия през пейката на „жълто-червените“ минаха имена като Франк Рийкард и Роберто Манчини.

Турският специалист стана шампион пред Фенербахче с 8 точки преднина, имайки в състава си имена като Мауро Икарди, Николо Дзаниоло (пролетния полусезон), Хуан Мата, Дрийс Мертенс, Лукас Торейра. През лятото испанецът напусна, след като договорът му изтече, но дойде друго звездно попълнение – Уилфред Заха.

Привлечен бе и бившият играч на Манчестър Сити, ПСВ Айндховен и РБ Лайпциг – Анхелино. Останалите попълнения са Каан Айхан, дошъл от Сасуоло (бе под наем през миналия сезон), Седрик Бакамбу, който имаше кратка авантюра в ОАЕ и Халил Дервишоглу (Брентфорд).  

В състава и в момента има българска връзка – това е полузащитникът Бурак Аксаджа. Аксаджа има двойно гражданство и преди месеци имаше спекулации, че може да защитава цветовете на нашия национален тим.