Отборът на Валур не е много популярен по нашите географски ширини. Отборът на Лудогорец обаче ще трябва да се изправи срещу исландския шампион още следващата седмица – във втория предварителен кръг на Лига Европа.

Тимът от Рейкявик отпадна от Шампионската лига от Марибор, а Лудогорец от Ференцварош. Колкото непознат е този съперник, толкова и любопитни подробности крие около себе си.

Президентът на Валур е Торгримур Траинсон. Той заема поста през 2016 година.

От достъпната информация за него в мрежата разбираме, че е исландски писател и бивш футболист. Той изнася мотивиращи лекции за здравето, хуманността и справедливостта. Но е бил и кандидат за президент на страната през 2016 година.

Дори и тези данни обаче не са толкова любопитни, колкото фактът, че Торгримур Траинсон пише детски книжки. Но… и за възрастни („Как да направим жена си щастлива - сексуални и практически съвети за мъже“).

Много е трудно да си представим мащабите на неговата писателска дейност. Но нека все пак опитаме…

Собственикът на Валур издава първата си книга през 1989 година. Оттогава той публикува много издания за деца, юноши и възрастни, повечето от които се радват на много широка популярност в Исландия.

Торгримур Траинсон два пъти получава голяма местна награда за най-добра детска книга – първо през 1997, а след това и през 2010 година. Негов роман е избран от исландските деца за най-добра книга през 2009 година.

Бившият футболист и национал на Исландия има издадени 34 книги. В родината си е много известен като автор на книги за тийнейджъри. Според статистическите данни на исландски библиотеки, книгите на Торгримур Траинсон се заемат на всеки 5 минути.

Седем от книгите му са включени в списъка на 100-те най-добри книги на века, публикувани от Исландската асоциация на издателите.

Той е единственият автор в Исландия, който едновременно окупира 1-о и 2-о място в местния списък (класация) по продажби.

Още по-интересен е фактът, че той умело се справя с писането както за деца, така и за възрастни. Неговата книга „Как да направим жена си щастлива - сексуални и практически съвети за мъже“ е най-обсъжданата книга в Исландия през 2007 година.

В периода 1979-1990 година Торгримур Траинсон записва 17 мача за националния отбор на своята страна, в това число участия на Световни първенства и двубои срещу Франция, Испания и Шотландия.

За Валур той е бил играч и капитан, собственик и човек, който пише за историята на клуба. Преди това той е играч на Викингур в третото ниво на шампионата, където има 42 мача. Торгримур има 179 мача във Висшата лига на Исландия за Валур. Но футболната му кариера дори не е толкова интересна, колкото всичко останало, което допълва визията му.

От 2007 година Торгримур Траинсон работи за националния отбор на Исландия. Неговата дейност включва подготовката на тима за участие за Евро 2016, във Франция, което се превърна в най-големия успех в историята на страната (достигане до 1/4-финалите).

Една от основните дейности на президента на Валур е грижата за здравето на гражданите. Той дори е бил част от работна група за контрол на тютюнопушенето в Исландия. Той е едно от главните действащи лица, които постигат забрана на пушенето в страната в ресторанти и клубове.

През 2005 г. министър-председателят на Исландия го назначава за ръководител на Националната комисия за анализ на здравето.

От 2008 година насам той провежда мотивационни лекции за юноши на възраст около 15-16 години под надслов: „Влюби се в живота!”, както и за деца на 12-13 години озаглавени: „Бъде героят в твоя живот като помагаш на другите”. Програмата му се провежда във всички училища в Исландия през последните 10 години.

Освен писател и футболист, Торгримур Траинсон е бил и журналист – главен редактор на списание „Спорт” (1986-1997г.). Той пише и за други периодични издания в Исландия.

През януари 2016 сам обявява кандидатурата си за президент на Исландия. Няколко месеца по-късно обаче се оттегля и променя намерението си, тъй като иска да се фокусира върху работата си с националния отбор в подготовката за Евро 2016.

Освен всичко останало, Торгримур Траинсон е и красив мъж. Докато е футболист, той се занимава и с моделство. Става лице на няколко местни марки дрехи.

Торгримур Траинсон е женен. Има три деца.