Отборът на Атлетико Мадрид се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига (ШЛ). Играчите на Чоло Симеоне успяха да наваксат изоставане от първия мач и дори 0:1 в реванша, да изпратят мача в продължения след 2:1 в редовното вмре, а след това и да спечелят с дузпи срещу Интер. „Дюшекчиите“ победиха след наказателни удари на своя „Метрополитано“ в зрелищна битка.

Атлетико Мадрид показа, че умее да се справя в подобни моменти. Тимът е стигал до четири и е спечелил три пъти при серии от дузпи в историята на турнира.

Жребият за четвъртфиналите ще бъде изтеглен в петък, 15 март.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

Първият мач в Италия завърши 1:0 в полза на „нерадзурите“, но миналогодишният финалист в ШЛ не успя да намери противодействие на борбеността на съперника. 

Отборът на Атлетико Мадрид започна много активно двубоя, като още в 5-ата минута Ян Зомер трябваше да показва добрите си рефлекси след удар в очертанията на вратата на Лино. 

В 13-ата минута Интер създаде първото си добро положение, но двата последователни удара на Дензъл Дъмфрис бяха отразени от стража на "дюшекчиите".

В средата на първото полувреме домакините отново затрудниха Ян Зомер, след като Марио Ермосо центрира, а Антоан Гризман засече топката с глава от 10 метра. Вратарят на Интер обаче бе безкомпромисен.

Малко след това, само за 120 секунди се разрази истинска футболна буря от голове. В 33-ата минута защитата на Атлетико Мадрид се пропука. След многоходова атака отляво, Николо Барела изведе Федерико Димарко в наказателното поле, той запази хладнокръвие, за да намери средата на вратата за 1:0.

Само две минути по-късно Антоан Гризман върна попадението за 1:1, преодолявайки Ян Зомер. Това бе попадение номер 36 за френския футболист в Шампионската лига, като това постижение е с едно повече от Единсон Кавани.

Домакините продължиха да упражняват натиск в следващите минути на първото полувреме, като Антоан Гризман отново се оказа на добра позиция, но в крайна сметка двата тима се оттеглиха на почивка при 1:1.

В 52-ата минута Атлетико Мадрид пропусна прекрасна възможност за гол. След чудесна атака, която "дюшекчиите" развиха отдясно, Антоан Гризман засече топката от наказателното поле и я насочи към долния десен ъгъл, но отново Ян Зомер спаси.

В 76-ата минута Интер имаше нова отлична възможност да "затвори" мача. Маркус Тюрам беше изведен прекрасно от Лаутаро Мартинес в наказателното поле и бързо стреля, но ударът мина на сантиметри над гредата. Шест минути след това Николо Барела стреля от дистанция, но в периметъра на вратаря на домакините.

След 85-ата минута Атлетико Мадрид започна да оказва натиск, Мемфис Депай отправи коварен удар от наказателното поле, но топката се отби в левия стълб. 

Атлетико М - Интер, Шампионска лига

източник: Gulliver/GettyImages

Хвърлили всичко в атака, "дюшекчиите" успяха да стигнат до попадение в 87-ата минута, което се оказа решаващо, за да вкара мача в продължения. Коке пусна пас към Мемфис Депай, който с мощен удар в долния ляв ъгъл направи резултата 2:1. Нидерландският национал се разписва в Шампионската лига за първи път от 7 август 2020 г. срещу Ювентус.

Малко след това Антоан Гризман намери Родриго Рикелме, но той не успя да стреля точно.

В продълженията на мача Тюрам създаде конфузна ситуация, хващайки Савич за интимните части. Това обаче не бе санкционирано от съдията.

При дузпите грешниците за Интер се оказаха Алексис Санчес, Дейви Клаасен и Лаутаро Мартинес, само Хакан Чалханоглу, Франческо Ачерби бяха точни за гостите.

На другия полюс, за победителите, в герои, освен вратаря, се оказаха Мемфис Депай, Родриго Рикелме и Анхел Кореа, които се разписаха от бялата точка. Пропускът за „дюшекчиите“ бе на Саул Нигес.

Домакините от  "Сивитас Метрополитано" обявиха рекордна посещаемост на своя стадион  - 69196 души.

АТЛЕТИКО М – ИНТЕР 2:1* (0:1 след първия мач)

1/8-финал, Шампионска лига

Стадион: „Уанда Метрополитано”, Мадрид

Рефер: Симон Марчиняк

Атлетико Мадрид: 13. Облак, 20. Витсел, 15. Савич, 22. Ермосо, 16. Молина, 5. Родриго де Паул, 6. Коке, 12. Лино, 14. Йоренте, 7. Гризман, 19. Мората

Старши треньор: Диего Симеоне

Интер: 1. Зомер, 28. Павар, 6. Де Фрай, 95. Бастони, 2. Дъмфрис, 23. Барела, 20. Чалханоглу, 22. Мхитарян, 32. Димарко, 9. Тюрам, 10. Мартинес

Старши треньор: Симоне Индзаги