22-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал (Испания) отпадна в четвъртия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро.

Надал отстъпи пред 30-ия поставен в Мадрид Иржи Лехечка (Чехия) с 5:7, 4:6 за два часа и три минути игра при финалното си участие на състезанието, което е печелил пет пъти.

Лехечка попречи на надеждите на легендарния испанец да достигне за стотен път на четвъртфиналите на турнир от сериите "Мастърс" в едва втората си надпревара от януари насам. Надал вече бе разкрил, че очаква да се откаже от професионалния тенис след настоящия сезон 2024.

При резултат 5:5 в първия сет Иржи Лехечка осъществи пробив, с който поведе с 6:5 и след това затвори успешно сета на свой сервис за 7:5. Чехът започна с пробив втората част и поддържаше аванса си до края, за да си осигури двубой с руснака Даниил Медведев на четвъртфиналите.

"Невероятно е. За мен да деля корта с такъв легендарен играч е сбъдната мечта. Винаги съм искал да се случи. Много съм благодарен, че стигнах до такъв голям момент. Желая всичко най-добро на Рафаел Надал. Усещането е малко горчиво-сладко при такава хубава победа и всички тези хора, които го подкрепяха. Енергията беше невероятна. Все едно бях в друга реалност. Това е нещо, което досега не бях преживявал на тенис корта", заяви Иржи Лехечка, който записа 33 печеливши удара срещу 14 за испанеца.