Кметът на Разград Денчо Бояджиев даде специално интервю за Гонг, в което разкри подробности около финансирането на трибуна “Моци” на стадион “Лудогорец Арена”. В последните няколко дни то бе обект на различни коментари. Бояджиев заяви, че във финансирането няма нищо скрито и то идва от програма създадена от правителството на Пламен Орешарски.

Освен Разград от програмата за финансиране са се възползвали още редица общини, които са отпуснати за реконструкция на спортни обекти като: Община Белица (104 хил. лева за игрището в с. Краище), Община Гоце Делчев (3,5 млн. лева за спортната в Гоце Делчев), Община Якоруда (1,5 млн. лева за реконструкцията на спортната зала), Община Бургас (5 млн. лева за многофункционален спортен и развлекателен център “Арена Бургас”), Община Велико Търново (2,4 млн. лева за реконструкцията на стадион “Ивайло”), Община Роман (423 хил. лева изгращане на игрище и съблекални към него), Община Плевен (2 млн. лева за изграждане на многофункционална спортна зала), Община Калоян (1,5 млн. лева за изграждане на спортен център), Община Горна Малина (750 хил. лева, втори етап за спортен комплекс “Горна Малина”), Община Ямбол (1,5 млн. лева за реконструкция на спорта зала “Диана”).

Ето какво каза кметът на Разград:

- Г-н Бояджиев, в последните дни се говореше около откриването на трибуна “Моци”. Изказаха се доста мнения, а едина от основните теми бе финансирането на този проект. Може ли да изясните от къде и как дойдоха парите?

- Няма нищо емоционално и нищо скрито във финасирането. Този проект започна да се реализира миналата година. Ако си спомняте в началото на 2014 години правителството на Орешарски, със закона за бюджета на Република България за 2015 година, заложи 500 милиона лева, които бяха предвидени да се реализират в отделните региони. Бе обявено, че всяка една община, която има изготвени проекти, може да кандидатства. В средата на февруари излезе специално постановление на МС, с което бяха уважени проектите на общините, които са кандидатствали. Ние имахме разбаротен проект. Това беше цел, която гонихме две години и търсихме финансиране. Общината нямаше как да си позволи този разход. Просто ни дойде добре дошло намерението на правителството. Оришарски смяташе, че тази програма трябва да продължи и през четирите години. Тъй като нашият проект бе с по-голяма сума от 5 млн. лева. На първи транш през 2014 година ни отпуснаха 3 млн., а на втори транш, през 2015 година, ни отпуснаха още 2 млн. лева. Тези милиони дойдоха и благодарение и на г-н Бойко Борисов, защото тази програма отпадна с падането на правителството, но ние бяхме в много напреднала фаза - пред завършване. Благодарен съм на това правителство, че отпусна допълнителните средства, които бяха необходими за завършването. Това е истината.

- Имате ли идея кои други общини са се възползвали от тази програма?

- Вие самите може да го проверите. Отворете сайта на Министерски съвет. Миналата година ще видите всички приети постановления. Ще видите и това от месец февруари. Там поименно са изброени всички общини, които са ползвали средства. Такива средства за стадиони имаше за стадион “Ивайло” във Велико Търново, за стадиона във Враца, такива средства имаше за много други спортни обекти като спортната зала в Русе, където се инвестираха 7 млн. лева. То не е тайна, но явно хората нямат представа какво да търсят. Две обществени поръчки са направени по този проект. Миналата седмицата бе подписан Акт 16 и в петък бе тържественото откриване.

- Преди време Кирил Домусчиев бе казал, че ако Община Разград намери тези 4-5 милиона, той ще инвестира още 20 милиона. Ще се случи ли това?

- Ние работим по публично-частно партньорство с братя Домусчиеви. В мен и в Общинския съвет няма никакво съмнение в това. Още тази година ще започне строителството и на другите три трибуни на стадиона, като първо ще е сектор В. Няма никакви притеснения нито от наша страна, нито от страна на г-н Домусчиев, че този проект ще бъде реализиран. След една година Разград ще има най-добрия стадион в България.

- Може ли да кажем, че с това финансиране на тази трибуна, ангажиментите от страна на Общината чисто финансово приключват. Останалата част е ангажимент на братя Домусчиеви?

- Да. В това споразумение, което беше подготвено ние имахме ангажимент да осигурим стадиона. Вече минаха две реконструкции. Това ще е третата. Общината има ангажимент по издръжката на стадиона, терена, поливане, газ, тъй като е с газова инсталация за отоплението. Когато правихме ремонтите Общината имаше ангажименти по асфалтирането на подходите към стадиона, зелените площи. Това е един механизъм, който вече работи вече 5 години и не е имало никакъв проблем нито за нас, нито Лудогорец.

- Как проектът “Лудогорец” промени Разград?

- Промените са в много отношения. Най-малко се заговори за Разград. Присъствието на големи отбори тук. Идват много хора. Раздвижи търговията, хотелския сектор. Това е една голяма дислокация на хора по време на мачовете. Лудогорец се очертава не само като отбор на Разград, а като събирателен образ на градовете, които са в тази част на България. На мачовете има зрители от много градове в региона. Когато има добър футбол и добри условия за игра хората сами си търсят удоволствието и си задоволяват своите желания.

- От икономическа гледна точка оправдани ли са средствата, които Община Разград инвестира около този проект и имат ли те своята възвращаемост?

- Абсолютно. Братя Домусчиеви имат трайно присъствие в Разград, а не само футбола. Футболът е едно следствие. Те са собственици и респективно работодатели на Биовет, в което работят близо 1000 човека на хората в Разград заедно с всички обслужващи фирми. Те създават икономика, работни места и създават възможност на хората да има зрелища и почивка.