Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. В момента е наставник на новака във Втора лига Левски Лом, водил е още Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Специално за Gong.bg Велев коментира изминалия 2-и кръг в efbet Лига.
 
Левски записа втора поредна загуба, но подобно на мача със Славия, не видях отборът да е надигран. Специално за двубоя във Враца, бих казал, че "сините" сами се биха. Решаващият момент беше изпуснатата дузпа. За един млад отбор, който търси в движение игровия си облик, това е ключова ситуация. Евентуално изравняване дава криле, докато пропускът ги тласка в другата крайност. Иначе аз видях един добре подреден състав, в който си личеше влизането на опитните Ники Михайлов и Иван Горанов. Но трябва време за сработване. Да, те са били част от Левски, но Горанов, например, не е играл заедно с нито един футболист от сегашния тим. В най-добрия случай с един-двама. А най-важното е да има стиковане със съотборниците - да знаеш как да подадеш и в кой момент, от друга страна и колегите ти да са наясно с твоята игра. Истината е, че в момента нивото на Левски не е голямо, а с излизането на близнаците Цоневи, пада видимо. Видяхме го и срещу Славия, и срещу Ботев Враца. Сигурен съм обаче, че отборът може да играе по-добър футбол и без тях, нужно е само търпение. И работа, разбира се. На "Герена" да не правят драми от двете загуби, защото с изключение на Лудогорец, останалите отбори са равностойни. По-точно казано - еднакво слаби.
Ботев Враца също е доста млад състав, с нов треньор и трябва да кажа, че ми хареса начинът, по който играят. Дани Моралес очевидно е натрупал достатъно опит, тъй като отдавна е в нашия футбол. Направи ми впечатление как води мача, направи удачни и навременни смени. Понрави се и Дориан Бабунски, не само заради двата гола. Има хубава физика, бързина, техника. Той не е нов в Ботев, но както повечето чужденци, е имал нужда от време за адаптация. Има потенциал в този отбор, дано продължават да го показват и в хода на сезона.
Веднага след загубата във Враца тръгнаха приказки за смяна на Живко Миланов. Играчите казали нещо за треньора, после отричали. Това е провокация за мен и е доста опасна. Футболистите нямат право да коментират работата на треньора, тяхното задължение е да слушат и да изпълняват, каквото им се казва. Не са те тези, които трябва да оценяват треньора, има си хора за това. Каква е ролята тогава на президента, на спортния директор?!
Само и единствено треньорът определя кой да играе, на какъв пост да играе и колко време да играе. Като изключим вратарската позиция, която е специфична, подредбата на останалите е изключително провомощие на треньора. Както и селекцията, и тренировъчната програма. Но президентите у нас не го разбират и затова футболът ни е на това дередже. Подиграват се с треньорската професия, видя се за пореден път още в началото на новия сезон. 
На "Герена" трябва да застанат твърдо зад Живко Миланов и да му дадат пълен картбланш за работа. Да бъде оставен да работи цяла година, независимо от резултатите. Защото се вижда, че има качества, а и характер за треньор на Левски. А за този пост в този отбор не е достатъчно само да си добър в професията.
 
Мачът между Лудогорец и ЦСКА 1948 бше като игра на котка с мишка. Домакините можеха да бият с голяма разлика, но явно и те мислеха повече за мача с Олимпиакос в Шампионска лига. Още в началото на сезона се вижда, че отборът от Разград е с класи над останалите и играе без напрежение. Имат много равностойни играчи и затова треньорът може да дава почивка на някои и да държи всички във форма.  
В ЦСКА 1948 няма от какво да се притесняват, нито да се срамуват. Това е реалното съотношение на силите. Още с първия съдийски сигнал беше ясно, че е въпрос на време да паднат няколко гола. Похвална е амбицията да се гради отбор само от български играчи, това е добре за нашия футбол като цяло. Дава се шанс на много деца, а от този сезон още повече с пускането на втори отбор във Втора лига. Там играят 17-18-годишни момчета, които от малки се докосват до мъжкия футбол и със сигурност ще даде резултат. Не ми харесва единствено голямото текучество и на играчи, и на треньори. Не всеки може да покаже уменията си веднага, във футбола е нужно и търпение - поне година. Дано най-новият наставник на ЦСКА 1948 се задържи по-дълго време. Не го познавам, засега само телосложението му ми прави впечатление. Явно работи добре във фитнеса, дано и играчите му взимат пример от него. 
Мнозина определят като голяма изненада победата на Локомотив Сф срещу Локомотив Пд, но за мен не е така. Този мач трябваше да бъде отложен предвид мачовете на пловдивчани в Европа. Голяма грешка на ръководните фактори на "Лаута", че не са го изискали от БФС. Повече от видно е, че отборът не разполага с дълга скамейка и след 120 минути в Чехия и пътуване, резултатът беше очакван. Все пак играчите не са роботи. Недоумявам и защо бяха пуснати четиримата основни играчи на Локо Пд на почивката - те психически не бяха готови за този мач и се рискуваше да се контузят.  
Локомотив София може и да е новак в елита, но това е отбор с традиции и очаквам още по-добри игри от отбора. В "Надежда" правят селекция в движение и въпреки това имат нелоши попълнения. Чужденците също оставиха добро впечатление. В Стара Загора загубата им бе случайна и със сигурност на много отбори ще им е трудно срещу Локо София. 
 
Славия се измъкна срещу Царско село, защото определено тимът на Тони Здравков заслужаваше да спечели. Много нови играчи привлече собственикът Стойне Манолов, но въпреки това отборът има облик. Проблемът е, че липсва играчът, който да материализира усилията на останалите. Не е случайно, че Милчо Ангелов не можа да вкара на празна врата, миналия сезон в Етър едва ли има повече от два гола за целия сезон. Ако Царско село успеят да вземат голаджия, ги акат добри дни. 
Черно море пропусна да бие с разлика Ботев Пловдив. Варненци бяха по-мотивирани, по-свежи и надиграха напълно гостуващия тим. Ботев има нелоши играчи, които обаче не показаха нищо край морето. Тошко Неделев придава 80 % от класата на отбора и явно отсъствието му не може да бъде компенсирано по никакъв начин. С него Ботев има съвсем друго лице. 
Черно море трябва да бъде еталон за останалите отбори по отношение на трансферната политика - двама си тръгнаха през лятото, бяха привлечени двама нови. Имам предвид основни играчи. Треньорът не се пипа от няколко години, въпреки че сигурно на ръководството му се е искало отборът да влезе в топ 6 миналия сезон. И съм сигурен, че това ще даде резултат в този шампионат.
 
Пирин Благоевград загуби от Берое и това не беше случайно. В последните 30 минути отборът бе налегнат от такава умора, че едва се влачеше по терена - придвижването на играчите бе като на забавен каданс. Червеният картон в края допълнително ги затрудни, но те много преди това отстъпиха инициативата. Не знам как тренират, как почиват, но само с едно полувреме точки не се печелят. Вярно е, че Пирин има доста футболисти над 30 години, че и над 35, но за мен възрастта не е в основата на загубата. Ако си подготвен, ако си в кондиция, годините не са от съществено значение. Да не забравяме, че опитните играчи знаят как да бягат. Берое тръгна в първенството с две победи, което ще  даде огромно самочувствие на футболистите и новия им треньор. А се видя, че имат и футболисти с качества.