"ЕвроЛудогорец"! "Евробоец"! "Лудогорец се завърна"! Не съм сигурен дали не е малко рано за подобни определения, но по всичко личи, че Лудогорец натам се е запътил.

Прогресът в играта на българския шампион е забележим и от самолет. Съвсем логично футболните специалисти и медиите отдават заслуженото на Лудогорец.
Това е така, тъй като от старта на кампанията в Европа и efbet Лига "орлите" са коренно променени. 

Не е нужно да си тесен специалист, за  да го забележиш. Това е твърде елементарно, тъй като на терена всичко проличава. Лудогорец е агресивен, дисциплиниран и играе бърз и нападателен футбол. 

Въпросът е как шампионите успяха да осъществят тази промяна.

На първо място са действията на собствениците на клуба Кирил и Георги Домусчиеви. В най-тежките времена за спорта и в частност футбола, породени от COVID-19, братя Домусчиеви предприеха нестандартен за българския футбол ход, който се оказа безупречен. Нестандартен, тъй като повечето собственици на футболни клубове в България едва ли биха рискували да инвестират крупни средства за селекция по време на една от най-тежките кризи в Европа.

На тяхно място биха предпочели да спестят изкараните пари от участието в груповата фаза на Лига Европа. По този начин биха си осигурили за известно време комфорт, но подобна политика за вбъдеще трудно ще доведе до положителен резултат. 

Антон Узунов
32 снимки

Действията на собствениците на Лудогорец като цяло може да се определят като нестандартни за България, но съвсем логични и нормални за европейските клубове. Защото, няма как да изградиш силен отбор без да инвестираш в качествени попълнения. 

И не само това. Въпреки че тренировъчната база на Лудогорец е една от най-модерните на Балканите, ръководството видя недостатък и инвестира почти половин милион лева в изграждането на отопление на един от помощните терени. На пръв поглед това не изглежда толкова съществено, но всеки специалист ще обори подобно твърдение. Инвестицията е оправдана, тъй като със сигурност отоплението ще реши голям проблем на тима през зимата и ще предпази футболистите от контузии. 

Отношението към школата също не е за пренебрегване. Условията, които Лудогорец предоставя на своите таланти, лагерите на децата и юношите, обученията на младите треньори, вече оказват положително влияние. Неслучайно юношата на клуба Доминик Янков играе важна роля в представителния отбор. Освен това доста рожби на "орлите" се състезават в елита на българския футбол.

ПФК Лудогорец
4 снимки

 Едно нещо е сигурно. Успехите не идват даром. Нужни са много работа и неимоверни усилия, а не емоционални решения, изблици и непрестанни оправдания.

В тази жестока конкуренция, която цари във футбола, има място само за клубове, които имат желание да се развиват. И управници с голям бизнес нюх и точни, и последователни действия. Лудогорец и братя Домусчиеви показват, че са точно такива. 

Те видяха добра възможност и дадоха зелена светлина за трансферите на Кирил Десподов, Бърнард Текпетей, Игор Пластун, Клод Гонзалвеш, Кристиян Кахлина, Сержио Падт, Дорин Ротариу и Оливие Вердон. Направиха сериозна инвестиция и в материалната база. Всичко това в един от най-тежките периоди за българския и европейския футбол...

И не на последно място собствениците на клуба, ръководството на Лудогорец, в лицето на Ангел Петричев и Георги Караманджуков, видяха потенциал във Валдас Дамбраускас и въпреки лъкатушенето през изминалия сезон го остави да работи на спокойствие. Търпението дава резултат.