Лудогорец продължава серията интервюта по време на принудителната пауза в първенствата заради пандемията от COVID-19. Днес разговаряхме с бившия треньор на вратарите в клуба Здравко Здравков, който от няколко месеца работи в китайския Гуиджоу Хънгфънг. Здравков разкри интересни подробности за това как Китай се справи с коронавируса и какво е положението в най-многолюдната страна в света към момента.

официален сайт на Лудогорец
17 снимки

- Къде ви намираме в момента?
- На лагер сме с Гуиджоу на едно място в провинцията, откъдето е отбора. Намира се на час и половина от главния град Гуиян. Това е един планински район на южен Китай.  


- Как минава един ваш ден в Китай? 
- С моя отбор сега вече провеждаме всекидневни тренировки и очакваме началото на първенството. Иначе след като се върнахме от Европа на 10 март останахме 12 дни под карантина. Това бе задължително.

- Къде ви завари пикът на епидемията в Китай?
- Тогава бяхме на подготовка в Тайланд. Нямаше как да се върнем и ръководството взе решение да отидем в Европа и по-точно в Босна и Херцеговина. Тази държава бе избрана, защото на китайските граждани не им трябват визи. Имаше план да останем месец, месец и половина в Босна и Херцеговина. Но след първите случаи на коронавирус в Италия стана ясно, че не можем да седим в Европа. Върнахме се в Китай.

- Ситуацията с разпространението на коронавируса в Китай изглежда овладяна? 
- Така е. Ситуацията се подобрява с всеки изминал ден. Няма нови случаи сред местните хора, а само сред такива, които пристигат от други страни. Затова от няколко дни Китай е затворен за чужденци. Доколкото знам, в момента само две летища приемат полети от други държави - Пекин и Гуанджо. В разгара на епидемията се спазваше много стриктно карантина. В началото пристигналите от определени държави, а впоследствие всички, дошли от чужбина, задължително оставаха 14 дни под карантина. Настаняваха ги в хотели до летищата.

- Има ли в момента райони в Китай, където карантината да важи? 
- Не. Вдигната е навсякъде.

- Кога ще започне местното футболно първенство? 
- Беше пред започване, но преди десетина дни двама футболисти дадоха положителна проба за COVID-19 и стартът на първенството отново бе отложен. Единият от тези футболисти е белгиецът Мауран Фелайни, който игра в Манчестър Юнайтед и други големи европейски отбори.

- Как местните власти успяха да се справят с коронавируса? 
- С дисциплина. Китайският народ е научен на ред и дисциплина. В Европа е по-друго. В демократичните страни има свобода, има различни мнения. Може би това пречи на Европа да ограничи заразата бързо. В Китай е различно. Тук хората бяха безкрайно стриктни по отношение на придвижването по улиците, носенето на маски, носенето ра ръкавици. Някои дори използваха специални протектори. Хората разбраха, че е важна тяхната сигурност и тази на хората около тях. В момента мерките на държавата за справяне с коронавируса продължават. Навсякъде се мери температурата. Местните използват специални апликации на телефоните си, които показват здравния статус. Така влизат в ресторантите например. А в ресторантите има все още ограничителни мерки като дистанция и други. По време на тази пандемия искам да изкажа специална благодарност на всички медицински служители за усилията и куража да рискуват живота си, но да са на разположение на всички нуждаещи се. Дължим им поклон за усилията.

- Всички дават за пример китайската дисциплина? Тя ли е в основата да бъде овладяна пандемията в Китай?
- Това е едно от основните неща. Самодисциплината и спазване на мерките, наложени от правителството. Запознат съм и със ситуацията в България. Все още има хора, които подценяват болестта. Не трябва да го правят, защото са отговорни, както за своето, така и за здравето на околните. 

- Как китайците гледат на развитието на пандемията в Европа и САЩ в момента?
- Доколкото знам, всеки, който е пожелал помощ от Китай я е получил. Знам за Сърбия и други държави. В Италия Китай е изпратил екипи и материали. Китайците са съпричастни с италианците и другите страдащи народи в момента. Защото са го преживели този ужас. Местните са учудени само от един факт - Европа имаше време за по-бърза реакция, гледайки каква бе ситуацията в Китай, но не го направи.

- Появи се информация, че в Китай е открито лекарство срещу COVID-19?
- Доколкото знам, има някакъв японски препарат, който влияе добре върху лечението. Но няма 100-процентова гаранция.

- Следите ли какво се случва с Лудогорец? 
- Разбира се, че следя. Много съм пристрастен, когато става въпрос за Лудогорец. Радостен съм, че отборът се представи достойно при поредното си участие в европейските клубни турнири. Нямам никакви съмнения, че Лудогорец ще бъде и този сезон шампион. Успех на всички!