Българският шампион Лудогорец записа изключително категоричен успех при старта на летните си проверки в Австрия. „Орлите“ се разправиха с категоричното 5:0 срещу новака в словенския футболен елит – Приморие.

Спас Делев откри резултата в австрийската страна след шест минути игра, а в 12-ата Рик Джонатан удвои.

В 39-ата пък Оливие Вердон пропусна удар от наказателната точка, но при добавката бранителят не сбърка и покачи до 3:0, за да може три след това и Аслак Фон Витри да се разпише. През втората част пък в самия ѝ край се разписа и Кайо Видал, който технично прехвърли стража на Приморие, за да оформи крайното 5:0.

Иначе, Георги Дерменджиев лимитира минутите на всичките си състезатели, като дебют за отбора направиха новите футболисти – Хендрик Бонман, както и няколко юноши от академията на „орлите“. Единствено Спас Делев изигра пълните 90 минути по време на тази контролна среща, като през първото полувреме действаше като десен атакуващ футболист, докато през втората беше върнат като десен халфбек от треньорския щаб.

След четири дни "орлите" ще мерят сили срещу шампиона на Словакия - Слован Братислава.


От първата минута за Лудогорец стартира новопривлеченият вратар Хендрик Бонман, който ще запише неофициален дебют за "орлите". В стартовия състав на разградчани е също така и юношата Росен Иванов. В шестата минута словенците разиграха по земя, а Марк Гулич овладя с гръб към вратата на българския тим. Нападателят се обърна и шутира с левия крак, но встрани от вратата на Бонман.

startphoto.bg
75 снимки

Точно при следващото нападение Лудогорец откри резултата след бърза атака. "Орлите" разиграха на темпо, а Тодор Неделев намери Спас Делев в наказателното поле на Приморие. Делев финтира двама бранители на съперника и си нагласи топката на левия и с плътен удар матира Мачан за 1:0.

"Орлите" продължиха с по-добрите действия на австрийския терен и стигнаха до втори гол в 12-ата минута. Тогава Неделев даде отново супер пас, този път вляво за Рик Джонатан. Бразилецът овладя на скорост и си бутна топката вдясно, елиминирайки опеката на бранител на Приморие, след което с техничен удар удвои актива на българския шампион - 2:0.

В 19-ата минута новият вратар на Лудогорец - Хендрик Бонман, направи първа намеса в срещата, след като спаси удар по диагонала на Елвин Сулянович. Малко след това Тисера стреля амбициозно с левия крак от дистанция, но неточно. 

Седем минути преди края на първата част реферът даде дузпа за Лудогорец. "Орлите" стигнаха до корнер, а Тодор Неделев даде в далечния край към Педро Нареси. Бразилският халф опита да върне към купа от играчи с глава, но словенски бранител спря топката с ръка и съдията даде дузпа за българския шампион.

Зад топката застана Оливие Вердон, който стреля в долния ляв ъгъл на Мачан, но той отрази първоначално. Кълбото се върна към бенинския бранител, който при добавката не сгреши и направи 3:0.

В 42-ата минута Рик Джонатан увлече няколко бранители на Приморие вляво и даде успореден пас за Спас Делев. Българинът хитро пропусна топката между краката си, а зад него Аслак фон Витри шутира много силно, за да преодолее стража на словенците за 4:0.

На почивката Георги Дерменджиев направи доста промени спрямо стартовия си състав. Диниш Алмейда и Сонко Сундберг влязоха в средата на защитата, а Спас Делев беше върнат като бек. Пред него застана Рай Насименто. Роденият през 2007-а година Филип Гигов пък замени Тисера на върха на атаката, докато Чочев действаше зад гърба му. Антон Недялков влезе на мястото на Сон и взе капитанската лента.

Три минути след началото на второто полувреме Христов улови удар от средна дистанция на играч от Приморие. В 71-ата минута Делев напредна и центрира от десния фланг към Чочев, който стреля с глава, но в ръцете на вратаря. В самия край на редовното време появилият се като резерва Кайо Видал също се разписа сред листата на голмайстори, прехвърляйки технично вратаря на словенците, за да покачи до 5:0 и оформи крайния резултат в Австрия.

Съставите:

Лудогорец: Хендрик Бонман - Оливие Вердон, Георги Терзиев, Аслак Фон Витри, Сон - Педро Нареси, Тодор Неделев, Росен Иванов - Матиас Тисера, Рик Джонатан, Спас Делев

Треньор: Георги Дерменджиев

Приморие: Тони Мачан – Мутавчич Мирко, Харис Дедич, Дамир Зукич, Маж Фоджек, Тарик Кандик, Неманя Жикич, Бабин Дамагой Бабин, Гонсало Агрелош, Едвин Сулянович, Марк Гулич