Роман Безяк игра за Лудогорец в периода 2012-15-та, като за трите сезона отбеляза 29 гола в 96 двубоя във всички турнири. За „орлите“ в Лига Европа наниза шест попадения – три срещу ПСВ, две на Лацио и едно на Динамо (Загреб). Словенецът бе с основна заслуга за силните игри на Лудогорец на европейската сцена, припомня вестник „24 часа”, който публикува интервю с играча.

Роман Безяк вдигна три титли, една купа и суперкупа на България. Вместо обаче да бъде продаден за седемцифрена сума, Безяк си тръгна от Разград със свободен трансфер в посока „Риека“. С хърватския тим направи Златен дубъл.

Последва полусезон в немския Дармщат, както и цял такъв за полския Ягелония. В момента е част от кипърския АПОЕЛ, с който стана първенец на Кипър през миналия сезон.

– Роман, какви спомени имаш от Лудогорец, където беше на върха в твоята кариера?

– Това са спомени, които никога няма да бъдат забравени. Три прекрасни години, в които с момчетата тогава влязохме в историята на клуба. За първи път тимът участва в групите на Шампионска лига и Лига Европа. Имаше много луди мачове и се радвам, че имах възможността да бъда част от тях.

– Какъв отбор обаче има Лудогорец сега, когато среща Марибор?

– Тимът много се промени в последните години от към имена, като сега има само пет играчи от тези, с които играх аз. Стилът на игра обаче си остава същият, защото и сега в Разград има много южноамериканци, основно бразилци. През всичките години Лудогорец играеше много бързо с топката и ме съмнява това да се е променило кой знае колко.

– Значи треньорът на тима Стойчо Стоев иска да се практикува атакуващ футбол, така ли?

– Който и треньор да е в клуба, не трябва много да променя стила на игра. Екипът е съставен от технични и бързи играчи, така че това автоматично означава, че ще демонстрираш именно такъв футбол.

– Кои са най-известните играчи на Лудогорец?

– Това са полякът Якуб Шверчок и румънецът Клаудиу Кешеру. Те са нападатели и вкарват много голове. От настоящия състав познавам и моите бивши съотборници, капитанът Светослав Дяков, бразилецът с български паспорт Марселиньо, румънският защитник Козмин Моци и Георги Терзиев. Контакт с тях обаче не поддържам.

– Как Марибор трябва да подходи, за да се справи при гостуването си в България?

– Хората в клуба знаят много добре рецептата за мачовете в Европа, тъй като много пъти доказаха, че знаят как да се противопоставят срещу по-добри отбори. Лудогорец свикна да играе в Европа, така че сега, когато отпадна от Шампионската лига, той ще направи всичко възможно да отстрани Марибор.

– Какви са възможностите Марибор да отстрани българския тим?

– За мен Лудогорец е фаворит в тези сблъсъци, но знам, че „Марибор“ е способен да спечели битките. Челси веднъж имаше големи проблеми и го разбра в мач от групите в Шампионската лига, завършил 1:1 през 2014-та.Това са мачове, при които не можеш да предвидиш резултата. Марибор може да мисли за нещо само при гол в България.

– Каква ще е атмосферата в четвъртък в Разград? Лудогорец има ли силна фенска маса?

– Сега за тези плейофи стадионът ще е пълен. „Лудогорец“ има фенове, но те не са ултраси като в големите клубове. По мое време хората от околността обичаха да ни подкрепят. Стадионът винаги беше пълен. По това време той побираше около 7000 души, но сега съоражението е реновинаро и може да събере няколко хиляди повече.

– Ще се уплашат ли българите в реванша, когато Марибор ще има мощната подкрепа на своите запалянковци?

– Това няма как да се случи. С Лудогорец играхме два пъти срещу Партизан и всички знаем какво е да излезеш на мач в Белград. Това само ни мотивира, играхме безупречно, като спечелихме и двата мача. Футболистите на Лудогорец имат опит, който събраха от много европейски мачове и те нямат проблеми с атмосферата на съперниците.

– Клубът е собственост на Кирил Домусчиев. Какъв е неговият бизнес модел в клуба?

– Когато пое Лудогорец, тимът беше в трета лига. Той обаче обичаше футбола и не заради продажбата на играчи, от които можеш да направиш много пари. Едва когато клубът спечели 4-5 титли, Лудогорец направи първия си голям трансфер, като продаде играч на Шалке. Тогава обаче играехме европейски мачове и Домусчиев беше обсебен от футбола. Той е истински бизнесмен, който обича играта.

– Какво може да кажеш за самия град Разград, който е с население от около 30 000 души.

– Варна и Черно море са много близо. Марибор вероятно ще лети до там за мача в четвъртък. Разград е малък град, но когато си тръгнах, много се строеше.

– Сега с твоя АПОЕЛ ще се борите за място в групите на Шампионската лига с Аякс. Какво очакваш от тези сблъсъци?

– Имаме страхотен съперник. Ще бъде истинско зрелище. Искаме да влезе в групите и ще дадем всичко от себе си, за да постигнем нашата цел. В тези мачове всяка малка грешка ще бъде наказвана. Не са същият отбор, който игра полуфинал в Шампионската лига през миналия сезон. Напуснаха ги трима ключови играчи, така че имаме своите шансове.