Шампионът Лудогорец отпадна от квалификациите на Шампионска лига, след като допусна минимална загуба с 0:1 от унгарския шампион Видеотон в мач от втория кръг на най-комерсиалния футболен турнир. Голът за маджарите бе дело на Анел Хаджич в 45-ата минута. Шампионът на България игра цялото второ полувреме с човек по-малко, след като Върджил Мисиджан бе изгонен за втори жълт картон в 40-тата минута от австрийския съдия Мануел Шуетенгрубер. Решението за изгонването на холандското крило на Лудогорец бе дискусионно, тъй като в хода на срещата много нарушения бяха подминаване с лека ръка. Това бе факт, след като главният съдия остави двата отбора да играят по-свободно, като битката и борбата в центъра на терена бе жестока. Играта на "орлите" в унгарското село Фелчут не вървеше, както подобава и Лудогорец не притесни много сериозно стражът на отбора, известен като МОЛ Види. За сметка на това вратарят на Лудогорец Ренан дос Сантос направи редица спасявания в мача, докато Лудогорец опита да върне гола пасив през второто полувреме, но защитата на Видеотон отново работеше безотказно и тотално отчая нападателите на разградчани. 

По този начин Лудогорец продължава европейската си кампания в Лига Европа, където разградските "орли" ще играят с победителя от двойката Зрински и Ла Валета. Първият мач в Босна и Херцеговина завърши при резултат 1:1. 

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев бе на "Панчо Арена", за да наблюдава своите футболисти

Срещата можехте да гледате на живо по DIEMA SPORT, както и на дигиталната платформа PLAY DIEMA XTRA BG.

Тук, специално за Вас, следихме срещата минута по минута.

Шампионът на България се нуждаеше от голов хикс или победа, за да премина напред, като никакво поражение не устройваше българския шампион.

Победителят от двойката ще се изправи срещу победителя от Клуж и Малмьо, докато загубилият ще играе в Лига Европа, където ще спори с победителя от Зрински и Валета.

Наставникът на Лудогорец Пауло Аутуори направи три промени в състава си в сравнение с първия мач с Видеотон.

Георги Терзиев зае мястото на Рафаел Форстър в центъра на терена до Козмин Моци, а Густаво Кампаняро започна за сметка на Лукас Саша. Клаудиу Кешеру седна на скамейката, за да може Якуб Швиерчок да води атаката на „орлите”, а Лудогорец излезе в обичайното 4-2-3-1.

Треньорът на унгарците Марко Николич също разчете на 4-2-3-1, като единствената промяна бе влизането на Анел Хаджич за сметка на Бобан Николов. Македонският полузащитник стартира на „Лудогорец Арена”, макар че Хаджич бе записан като титуляр, но по време на загрявката се контузи. Атаката на "маджарите" бе водена от Марко Шчепович, а зад него действаха Шаболш Хущи, Ищван Ковакш и Лоик Него. 

„Панчо Арена” видя много сериозна битка в първия четвърт час като имаше само един удар за 15 минути, който бе дело на Ищван Ковакш в 10-тата минута. Полузащитникът на Видеотон открадна топката в центъра на капитана на „орлите” Светослав Дяков и напредна мощно. Халфът стреля амбициозно от дистанция, а топката прелетя високо над гредата на Ренан дос Сантос.

В 17-ата минута дойде първата дискусионна ситуация в срещата, след като Лоик Него и Марселиньо влязоха в единоборство в центъра на терена. Французинът, падайки вдигна крака си и спря с бутоните в гърдите на халфа на българския шампион, но австрийският съдия не предприе никакви действия срещу  действието на атакуващия футболист на Видеотон.

Лудогорец опитваше да разсича линиите на Видеотон със скоростни пасове по земя, но последният пас все не намираше крайния си адресат.

В 32-ата минута Него стреля силно от диагонална позиция, но ударът му мина встрани от лявата греда на Ренан.  Две по-късно Лудогорец създаде опасност пред наказателното поле на унгарците, а Кампаняро центрира, но Швиерчок не се ориентира между унгарските бранители и не съумя да засече топката.

В 37-ата минута Якуб Швиерчок стреля много добре от фаул, но топката премина край десния страничен стълб на Ковачик.

Три по-късно главният съдия Мануел Шуетенгрубер предприе странни действия на „Панчо Арена”. Върджил Мисиджан влезе добре навътре, изпреварвайки Юхаш, но загуби равновесие и падна на линията на наказателното поле. Главният арбитър прецени, че холандецът е симулирал и му показа втори жълт картон и Лудогорец останаха с 10 човека на терена. Решението остави сериозна възможност за дискусия, след като Шуетенгрубер позволи на двата отбора да играят по-грубо през първото полувреме и спести много картони за различни нарушения.

В 42-ата минута Видеотон бе на крачка да поведе резултата. Хущи бе оставен непокрит отляво и вдигна добре към Шчепович. Таранът на Видеотон се размина с топката, но тя отиде на втора греда към Него. Халфът стреля силно по земя, но някак вратарят на Лудогорец Ренан изчисти с крак в ъглов удар. След него Стопира се извиси, но стражът на „орлите” отново отрази опасността.

В 45-ата минута унгарският шампион поведе в резултата, като Анел Хаджич бе намерен от от Стопира с глава и от близко разстояние порази вратата на българския шампион. При гола Лудогорец бе с девет човека, след като Георги Терзиев бе изнесе отвъд тъчлинията, за да получи медицинска помощ.

 

Видеотон стартира вдъхновен втората част, като още в 47-ата минута създаде първата ситуация пред вратата на Лудогорец. Таранът Шчепович гърдира топката в наказателното поле и видя зад него Хусти, който стреля, но топката премина над напречната греда.

Шест минути по-късно резервата Яцек Горалски стреля силно от дистанция, но точността му липсваше и вратарят Ковачик не се намеси. В 58-ата минута Лоик Него стреля от разстояние, но в обсега на Ренан и бразилският вратар улови комфортно. 60 секунди по-късно Марселиньо и Швиерчок комбинираха скоростно на двойно подаване и плеймейкърът на „орлите” стреля, но стражът на Видеотон се метна и улови топката.

В 73-ата минута Вандерсон трябваше да бъде заменен, след като в единоборство с Пауло Виниус получи травма, а на негово място влезе Жоао Пауло.

Три минути по-късно Видеотон като по чудо не поведе с 2:0. Шаболш Хусти бе оставен непокрит на броени метри от голлинията и стреля с едно докосване, но Ренан дос Сантос показа брилянтен рефлекс и с една ръка отби топката встрани.

В 80-тата минута Лудогорец имаше двоен шанс. Пауло стреля от сериозна дистанция, но Винисиус сложи крак и отби. В единоборството Горалски се пребори и подаде към Марселиньо, който шутира мигновено, но Стопира сложи крак и топката излезе в ъглов удар.

В 82-ата минута Лудогорец бе много близо до бленувания гол. Жоао Пауло застана зад топката при пряк свободен удар и стреля много добре. Топката прехвърли вратаря Ковачик, но не пожела да влезе и се отби в напречната града на унгарската врата.

В 93-ата Клаудиу Кешеру стреля с левия крак, но кълбото премина над гредата, а 60 секунди по-късно Лоик Него излезе очи в очи с Ренан дос Сантос. Халфът на Видеотон финтира вратаря и стреля към опразнената врата, но ударът бе безкрайно анемичен и неточен. В петата минута от даденото от съдията продължение Жоао Пауло отправи последния изстрел в мача, а той бе доста неточен и по този начин приказката на Лудогорец в Шампионска лига приключи. С този си успех Видеотон продължава към третия квалификационен кръг на ШЛ, където ще срещне Малмьо. Шведският шампион отстрани Клуж във втория кръг.

Видеотон - Лудогорец 1:0

1:0 Анел Хаджич (45')

червен картон: Върджил Мисиджан (40')

Видеотон (4-2-3-1):  Адам Коавчик – Пауло Винисиу, Атила Фиола, Роланд Юхаш /к/, Стопира – Йозеф Варга, Анел Хаджич (88' - Николов) – Лоик Него, Ищван Ковакш (90' - Паткай), Шаболш Хущи – Марко Шчепович ( 75' - Стефан Шчепович)

Треньор: Марко Николич

Лудогорец (4-2-3-1): Ренан дос Сантос – Сисиньо, Рафаел Форстър, Козмин Моци, Натанаел – Густаво Кампаняро (46' - Яцек Горалски), Светослав Дяков /к/ – Вандерсон (74' - Жоао Пауло), Марселиньо, Върджил Мисиджан – Якуб Швиерчок (67' - Клаудиу Кешеру)

Треньор: Паулуо Аутуори

Главен съдия: Мануел Шуетенгрубер (Австрия)

Стадион: "Панчо Арена", Фелчут (Унгария)