Наставникът на Лудогорец Антони Здравков даде мнението си за това как ще изглежда Лудогорец под негово ръководство, защо си е тръгнал предишният наставник Пауло Аутуори и какви са целите пред тима в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT.

"Определено бързо ми се наложи да свикна, такива бяха обстоятелствата, не е нещо ново да бъда старши-треньор, знам каква е огромната отговорност да си треньор в Лудогорец, смятам, че имам нужните нерви и съответно начина ми на работа, да вляза бързо в отбора като старши-треньор, момчетата да разберат, изискванията ми към тях, те ме улесняват доста. Не ми е минавало през ума, че ще бъда старши-треньор на Лудогорец, бях поканен от собствениците на клуба да вляза в щаба на Пауло Аутуори, искам да благодаря на собствениците на Лудогорец, братя Домусчиеви, че ми гласуваха доверието, доверието е важно, отговорността е още по-голяма. Човек трябва да бъде спокоен, при решенията си, тук има 25 играчи, трябва да прецениш кои играчи да влязат в игра, кой да пуснеш, кой да смениш, кои да почиват, трябва да имаш нерви", коментира той.

"Има едно нарушаване на играта на Лудогорец, като ритъм и най-вече като победи, последователни победи, дойде треньор с голямо име и авторитет, започна да търси развитието на тима, по начин, по-който искаше той, докато играчите приемат неговите изисквания доведе до колебания. Аутуори си тръгна по собствено желание. Момчетата приеха тежко напускането на Аутуори, той беше справедлив в отношенията си с играчите, как се определяше групата, както и стартовите 11", добави Здравков.

"Ние имаме 9 или 10 мача повече от всичките отбори, днес ни е 31-ви мач, играем цикъл сряда-събота, четвъртък-неделя, умората я има, всеки мач е отговорен. Лудогорец винаги търси успеха и лидерството, в първенството, в Купата на България, в Шампионска лига или Лига Европа. Умората си оказа влияние, Иван Диас е треньор, който знае какво прави, като начин на трениране, поддържа ритъма на отбора в добро състояние. 

"И двата отбора са стойностни, имат желанието, футболисти и отбор, който да е равностоен на Лудогорец. От 5 години нямам идея какво се случва в Левски конкретно, отборът на Левски е различен тази година, нормално е да търси лидерството, да търси шампионска титла", отговори Здравков на въпроса кои са конкурентите на Лудогорец за титлата.

"По трудния път, който трябва да се извърви, в Лудогорец нещата са различни, когато поемах Левски на два пъти, Ботев Враца и Родопа Смолян, отсъдено ми е от съдбата да бъда треньор в тежките и трудни моменти, търпелив човек съм, има нерви, това ми помага за да излизам от тези заплетени ситуации. Всеки иска да види Лудогорец в регрес, имам предвид в противниците и да излезе на първата позиция някои друг отбор, Лудогорец разполага с база, от специалисти и футболисти-професионалисти, не виждам някой да се предаде, и Лудогорец да отстъпи първото място", добави той.

"Просто е имал сериозна оферта от отбори от Южна Америка, не знам какво се е случило впоследствие, постъпи мъжки, не виждам нещо лошо, всеки човек има право на избор и той трябва да бъде удовлетворен". 

Първият въпрос който получих беше: "Готов ли си да поемеш Лудогорец?, нямах дилема дали мога да се справя или не. Казах, че искам да работя с хора, които искат да побеждават, които искат да бъдат на върха, в Лудогорец има такива футболисти. Винаги във футбола има нещо, което даден треньор иска да внедри, не само във футбола, във спорта като цяло. Искам да играем с топката, да доминираме на терена, не виждам какво толкова да се промени или добави, искам някой неща да бъдат на по-високо ниво, искам отборът да шутира по-често, да залагаме и на статичните положения, всички знаят, че Лудогорец обича с триходови комбинации да влиза към вратата, като добавим статичните положения, както и да шутираме отдалеч, това като едно разнообразие, ще е достатъчно да промени Лудогорец, определи дребни неща, които във футбола не са дребни".

"Не бих казал нищо различно от това, което е казал г-н Домусчиев, той е собственик на клуба и той определя правилата. Това, което чух от собствениците на клуба, когато разговаряха с мен беше, ако ти работиш по начина по-който ние предполагаме, че можеш да работиш и сме убедени, че имаш нужното самочувствие и възможности да внедриш своя начин на мислене и начин на игра, ние няма да търсим друг треньор.  Успехите, резултатите определят положението на треньора в отбора, независимо как се нарича клубът.

"Той ме питаше конкретно за български футболисти, харесвал е български футболисти, питал ме е, на колко години е този футболист, има ли професионализъм в тях, дали тези качествени български футболисти могат да попаднат в състава на Лудогорец, и дали могат да играят в тим като Лудогорец. Има футболисти, които като отидат от по-малък клуб в по-голям не успяват да играят добре", отговори Здравков на въпрос дали Пауло Аутуори се е интересувал от качествени български играчи. 

"За мен Тодор Неделев е добър футболист, той си има договор с Ботев, ако има един ден възможността да работя с Неделев, бих работил с него".

"Аутуори искаше да внедри български футболисти в Лудогорец, няма отбор в Европа, който да е изграден само от местни футболисти. В Лудогорец успехите дойдоха след много добро изграждане на клуба като работа, във футболния аспект футболистите бързо се внедриха в клубната политика и философия, клубната фисолософия е по-важна от това, кой ще е треньор и кои футболисти ще са в отбора. 

Тази школа на Лудогорец тепърва ще набира плодовете, трябва да се натрупа опит като начин на работа, юноши и деца, които искат да се развиват постепенно, ако от всеки набор излязат един-двама футболисти е успех. Има футболисти от нея, като Светослав Ковачев, Венци Керчев - основни футболисти, Дани Наумов е основен вратар в националния отбор при юношите до 19, направи и силни мачове в младежкия отбор, като добавим и Доминик Янков. Трябва да се опитаме да уцелим момента, всички имат своите качества, младите футболисти искат бързо да влязат в огъня, ако нямаш опит и рутина може да влезеш в огъня и да изгориш, малко са футболистите, които скачат в огъня и стават изградени футболисти.

Човек съм, който дава уважение на другите хора, не съм човек, който обича да бъде лидер с пръчката. Да бъдем пъдари, пазачи, стражари. Мога да бъда по-демократичен в подхода си, но ако някой направи нещо не както трябва той ще получи съответното наказание, но когато се поставят нещата с отворени карти на масата, когато няма нищо скрито, колкото е по-коректно и чисто, толкова по-добре за връзката футболист-треньори. Лидерът не се печели с подмазване, не се печели с празни приказки, трябва да му докажеш, че това което ти мислиш като треньор, е да го убедиш, че това е правилното, така се печели лидерът.

"Теории много, приказни много, важни са действията на ръководство, треньор, футболисти, ако играчът ако е професионалист, който спазва хранителен режим, влиза максимално концентриран, не виждам нито един от футболистите, които са на 33-34 години, не отстъпват физически на по-младите. 

"Куба е дошъл от Полша, с различен начин на мислене и игра, докато влезе в нещата, централният нападател трябва да бъде комуникативен с колегите си, да помага, да бъде по-колективният играч, да бележеше голове, мвиждаше се, че играе малко индивидуално, да бъде комбинативен, да измлиза на положения, той имаше проблем, играеше по-рядко, не вкарваше голове, първото нещо, което направих е да начина по-който ще работя с него ще е добро за него, поговорихме си с него, справя се на нивож, в мачовете в които игра, трябва малко да оправи физическата си подготовка, той претърпя две неприятни контузии, след паузата и мача с Берое ще е неговият момент.

"Да продължим за Купата и да сме на върха през декември, без значение с колко точки преднина, това ще е важно за отбора, искам всички футболисти да се запазят от контузии, за да може да разчитаме на тях, за да може да постигнем целта си, която сме си поставили да бъдем първи на полусезона", добави наставникът на Лудогорец.