Бившият старши треньор на Лудогорец Георги Дерменджиев коментира ситуацията си детско-юношеските школи на клубовете в България. 62-годишният специалист заяви, че към момента българския футбол не разполага с достатъчно класни кадри, които да бъдат трансферирани в чужбина.

“Аз съм треньор. Футболът в България ме интересува. Управлението на футбола, не е изключително лесен. Трябва да работим за развитието на българския футбол и не трябва да бъдем негативно настроени. Трябва да оценяваме обстановката в България. С какви кадри разполагаме, като футболисти и като управление”, каза той в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.

“Всеки иска положителните неща, но трябва да работим за тях. Говорим, че има много чужденци, но къде са школите. Школата на Лудогорец работи от няколко години. Нека видим колко български футболисти ги искат добри отбори в Европа. Нека видим това развитие. Виждате 16,17, 20 годишни докъде стигат и как играят. Само като футболисти говорят много, но кой ги иска?!”, категоричен е Дерменджиев.

“Трябва да мислим реалистично. Всички искаме да участваме на европейски и на световни първенства, но нека видим с какво разполагаме. Можем ли да постигнем нещо срещу тези отбори. Трябва да започнем да работим от сега, защото времето да развитие никак не е кратко”, призна бившият старши треньор на Лудогорец.

“Хората не вярваха в школата на Лудогорец. Реално тя работи на високи обороти от 2/3 години насам. Всички мислеха, че школата на Лудогорец ще е еднодневка. Както виждате обаче устоява на всичко и като клуб, и като школа. Може би след три или четири години тези момчета ще влязат в първия отбор. Тогава ще има вече и българи в отбора. В момента Лудогорец е криткуван именно за това, че няма българи, но вече колко време подред тимът участва в Шампионска лига. Все искаме да критикуваме и да казвам колко този клуб не става. Пожелавам го и на другите клубове в България. Нека да работят по същия начин, за да успее българския футбол. Дори за момента да са повече чужденците, но да имат класата. Подрастващите да се учат от тях и след това да израстват също толкова класни, а не да гледаме само негативизма”, завърши Дерменджиев.

62-годишният специалист не пожела да коментира бъдещето си и дали скоро ще застане начело на определен клуб.

“Започва полека лека да ми лиспва това ежедневно напрежение. Почивката обаче със сигурност ми беше необходима. Когато се случи нещо и когато стане реално, тогава може да го коментираме”, каза той.

“В момента Лудогорец си има треньор. Той си върши добре работата. Трябва да ги оставим намира. Така, че за момента няма да се връщам. Аз съм отговорен човек и винаги си правя равносметка на това, което е минало. Доволен съм от това, което съм свършил. В една рекапитулация, която се прави има и положителни и отрицателни неща. Важно е да извлека полза от негативните. Наясно съм с това, което трябва да поправя, където и да съм треньор”, каза още Дерменджиев.

Бившият наставник на “орлите” очаквано бе попитан за раздялата си с Лудогорец.

“Понеже съм максималист изисквам от отбора максималното. Трябваше Лудогорец да се класира отново в груповата фаза на Шампионската лига. Раздялата се случи, аз го приемам с гордо вдигната глава и продължавам напред. Аз съм в добри отношения с всички в Лудогорец. Това е един клуб и отбор, чийто проект няма да престане да се изгражда. Мога само да им пожелая успех. Почти съм сигурен, че отборът ще постигне максималното”, призна той.

“Нямаше как да остана в Лудогорец на друга позиция, защото съм треньор и искам да практикувам тази професия”, категоричен бе Дерменджиев.

Бившият наставник на разградчани сподели мнението си за предстоящия двубой с Хофенхайм от груповата фаза на Лига Европа.

“Аз съм сигурен, че Лудогорец ще се предстаи на много високо ниво срещу Хофенхайм. Отборът притежава голяма рутина. Хофенхайм не е отбор, който може да ги изплаши. Виждате, че в Лига Европа не се представя изобщо добре”, каза Дерменджиев.

“Опитът и класата на Лудогорец ще бъдат от голямо значение. Отборът знае как да играе тези мачове. Да се надяваме, че утре ще постигнат пълен успех”, допълни той.

Дерменджиев коментира и ситуацията в Първа лига.

“Лудогорец си има треньор и философия. Лудогорец през годините, в които съществува, е имал няколко тежки момента. Сега се намира в един такъв тежък момент. Това, че е загубил един или два мача, не означава нищо. Ще се справят с цялата ситуация”, заяви специалистът,

“Има и други отбори, които започнаха да се стремят да играят футбол. Очаквам след зимната пауза първенството да стане още по-раздвижено”, каза още той.