Кондиционният треньор в Лудогорец Иван Диас Инфантес направи интересно признание в интервю за испанския ежедневник „АС”. Испанският специалист призна, че в последните кръгове на Първа лига през миналия сезон сериозно се притеснил, че 8-ата титла няма да стане факт, докато в същото време все още работи по поставената му от собственика Кирил Домусчиев цел да накара футболистите на „орлите” да „тичат като Атлетико Мадрид”.

Именно при „дюшекчиите” беше предишната месторабота на Иван Диас, където той беше помощник на небезизвестния фитнес треньор Оскар Ортега. Пред „АС” кондиционният спец на Лудогорец разказа за трудния сезон 2018/2019, който родният шампион изпрати, и хвърли повече светлина върху мотивите да се впусне в непознато предизвикателство.

„Беше трудна кампания, имахме своите светли и тъмни мигове, но все пак направихме отбора шампион за 8-а поредна година”, коментира Диас. „Отидох там по три причини: професионална, защото не е същото да си асистент и първи кондиционен треньор, икономическа, тъй като по-голямата отговорност носи повече приходи, а също и експериментална.”

„С Атлетико вече бях спечели Суперкупата на Испания, Лига Европа и играх два финала в Шампионската лига, което не беше съвсем лошо. В Лудогорец равенствата и особено пораженията не се приемат. Това е клубът с най-голяма икономическа мощ в България, затова не можеш да оставиш и най-дребния детайл на произвола на съдбата. Тук не разбират какво е провал, защото не са свикнали да се провалят.”

Интересен за „АС” се стори фактът, че в първата  от трите си години при Лудогорец Иван Диас трябваше да работи с четирима различни треньори – Димитър Димитров, Пауло Аутуори и Антони Здравков и Стойчо Стоев. В момента той отново е част от щаба на последния. „Подобни неща включват промени в методологията. Към края на сезона се изнервих, защото имахме предимство от 8 точки, а в последните ни 15 мача го сведохме до 6. Опитните играчи обаче ме успокояваха: „Не се тревожи, Иван, ще спечелим лигата на 99,99 процента.” Изгризах си ноктите, но в крайна сметка те излязоха прави.”

Диас не се поколеба да окачестви Лудогорец като „Реал Мадрид и Барселона на България”, макар собственикът Кирил Домусчиев да желае неговия тим в игрово отношение да се доближава до Атлетико. „Те ме привлякоха с тази цел и постоянно ме питат дали тренираме като Атлетико. Те винаги ме питат: „Не носят ли нашите играчи същия заряд като тези на Атлетико?” Всичко опира до процеса на адаптация, но огледалото, в което Лудогорец се оглежда, е Атлетико Мадрид”, заключи специалистът.